DCSIMG

Betalingsbalancen går amok

Helge J Pedersen
Den danske betalingsbalance udviste i juni et amokoverskud på hele 15,3 mia. kroner. Det er det største overskud på betalingsbalancen i en enkelt måned nogensinde og dækker over en fremgang på 2,6 mia. kroner i forhold til maj. Set over de seneste 12 måneder har overskuddet dermed været på 112 mia. kroner.

Stort betalingsbalanceoverskud sikrer lave renter…
Det store overskud på betalingsbalancen er rigtig godt for Danmark, fordi det er med til at manifestere positionen som sikker havn på de finansielle markeder og – og dermed i sidste ende fastholde de nuværende ekstremt lave renter, der er en vigtig byggesten til fremtidig vækst og som holder hånden under det ekstremt skrøbelige boligmarked.

…og måske misundelse fra udlandet
Det er også værd at bemærke, at overskuddet på betalingsbalancen er meget bredt funderet. Overskuddet på varer-, tjenester-, og løn- og formueindkomstbalancen er stort set lige store, og i en periode, hvor importen er steget stærkere end eksporten, og overskuddet på varebalancen derfor er faldet, er det blevet kompenseret af tilsvarende større overskud på de øvrige poster. Overskuddet på tjenestebalancen er steget som følge af fremgang i indtægterne fra søtransporten, som nyder godt af stigende verdenshandel og den stærkere dollars, mens store indtægter fra danske virksomheders investeringer i udlandet øger løn- og formueindkomsterne. Det giver en fantastisk stabil udvikling på betalingsbalancen, som mange andre lande må misunde Danmark.

Solidt overskud på betalingsbalancen

Dansk eksport holder skindet på næsen i en svær tid
I juni steg eksporten af varer med 1% i forhold til maj, og over de seneste 3 måneder er den steget med knap 3%. Dermed holder de danske virksomheder fortsat skindet på næsen i forhold til afmatningen i den internationale økonomi.

Eksporten til andre EU-lande vokser fortsat, og ikke mindst eksporten til den bomstærke svenske økonomi og til Polen er i høj vækst. Det et også bemærkelsesværdigt, at eksporten til Tyskland i juni atter var i fremgang i juni til trods for de klare svaghedstegn i Europas største økonomi.

Eksporten til lande udenfor EU faldt lidt i juni, men er steget med 4% henover den seneste tre-måneders periode – og med hele 15% siden juni 2011. Især eksporten til USA og Norge har været i fremgang, mens der lidt bekymrende er tegn på en svag udvikling i eksporten til Kina og de øvrige BRIK-lande.

Det er også værd at hæfte sig ved, at importen steg med hele 1,5% over måneden. Det indikerer, at der fortsat er gang i den hjemlige økonomi. Over det seneste år er importen da også steget med næsten 4%. Det er især varer fra Tyskland, Sverige og Polen, som Danmark har øget importen fra over det seneste år.

Svære måneder i vente
Krisen har kradset yderligere henover sommeren og det skal blive spændende at se, om den relativt fine udvikling i udenrigshandlen kan vare ved. Men den diversiferede danske eksportstruktur (målt både pa vare- og landegrupper) giver håb om, at eksporten også kan holde sig oven vande i årets tredje kvartal selvom betingelserne er blevet klart sværere i lyset af genopblusningen af den europæiske gældskrise.
Helge Pedersen

Keywords

Latest research

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 April

• Separatists in Donetsk plan for a local referendum • A summit in Geneva to discuss the crisis in Ukraine

FI Eye-Opener: Easter bunnies to boost bonds today

Yields edged higher yesterday – long positions with potential today. Equities rebound, but more weakness likely ahead. Euro-zone core inflation back to record-lows. Italy taps retail investors for huge amounts again. Big US banks boosting their lending to companies – Euro-zone doing much worse. Philly Fed, jobless claims and LTRO repayment announcement. New French 2-year benchmark and US auctions ahead.

US Rates - Market in doubt

• It has been a bumpy ride for US rates in 2014. A two month rally started the year and recently the Fed has added substantial volatility with their somewhat wobbly way of commenting on future policy. • Further, the last NFP on April 4th was quite a disappointment. • In this note we look into the market perception (through futures and options) of all this, and in particular find indications towards a loss of faith (on rising rates) on behalf of the option market.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 16 April

• Putin urges UN to condemn Ukraine’s intervention • Chinese growth at weakest level for six quarters

FI Eye-Opener: No support can survive constant pounding

German 10-year yield finally broke important support – mood remains bullish. A correction higher in yields still looks likely today. US equities recover after early losses. Q1 effect hits Chinese GDP numbers again. Ukraine’s military starting to use force US core inflation bottomed out? Euro-zone inflation and US housing market data ahead – Germany to sell 10-year bonds.

China: The impossible duality

China’s Q1 GDP growth of 7.4% was marginally higher than market consensus. It was caused by a combination of cyclical slowdown and structural shift away from the traditional growth drivers. Beijing is likely to continue the fine-tuning policies and stays away from large-scaled stimulus.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Tuesday 15 April

• Obama warns Putin • Ukraine raises policy rate

Competitiveness of the Nordics

Financial crisis and subsequent Euro crisis have cast doubts on the future prosperity of the Nordic countries. This report takes a closer look at the competitive position of the Nordics over past ten years and aims at answering how worried these countriesshould be.

FI Eye-Opener: Still going lower

Bond yields rebound, but bonds with more performance potential left. Intra-Euro-zone spreads narrow. Equities rise – more downside potential in the near term. US retail sales beat expectations. Eyes on US CPI and Yellen’s speech.

EM FX: Ukraine takes the headlines again

The Ukrainian President's deadline for rebels occupying state buildings in Eastern Ukraine to lay down their weapons have passed. Markets are awaiting news. EM FX is slightly weaker this morning, especially the RUB, the PLN and the TRY, but it seems that markets are becoming more resilient to headline news from Ukraine.

Swedish Morning Briefing - Monday 14 April

• Brighter outlook for global growth • Swedish finance minister worried about inflation

FI Eye-Opener: Please stop strengthening, we are asking nicely

Bonds with more gains on Friday – German 10-year yield to break lower today. Finnish bonds feeling some pressure after a negative outlook by S&P. Correction lower in equities has further to run. ECB fights the stronger currency with words – and talks further about QE. LTRO payments continue coming in – ECB more concerned about the rising euro. US retail sales & inflation, Chinese GDP and corporate earnings ahead. New French 2-year benchmark out this week.

Week Ahead: 12 - 25 April 2014

We cover two weeks in this Easter edition of Week Ahead. Important data prints from China, US inflation, PMI's, German Ifo and more...

Global FX Strategy: QE-nomics

Despite the QE-rumours, we still believe that the EUR has some upside left versus the USD short term. Find out why in this edition of our flagship FX publication, alongside views on NOK, SEK, JPY, AUD, CAD, NZD and Emerging Markets currencies. Enjoy!

European FI Strategy: Mad about QE

Euro zone QE talks all over the place, but there is still room for curve flattening and demand continues to be strong, also for Scandies. Find out what we favor in this month's edition of European FI Strategy.

Swedish Morning Briefing - Friday 11 April

• Finland – S&P affirms AAA but lowers outlook to negative • Nasdaq sees largest decline since November 2011

Finland: King of ratings no more

The credit rating agency Standard & Poor’s surprisingly changed its outlook for the AAA rating of Finland from stable to negative, the first major rating agency to do so. The action puts more pressure on the already shaky government and will deliver a hit to Finnish bonds, very dependent on the highest ratings.

FI Eye-Opener: Bye, bye, Finnish AAA?

Bonds with a big rally yesterday – curves bull-flatten. German 10-year yield gathering momentum to break lower – a correction higher in yields still likely today. Finnish credit rating starting to feel pressure – more pressure for the shaky government. Huge demand for the new Greek benchmark. US consumer confidence and IMF Spring meetings ahead. Italian auctions concluding a busy supply week.

Northern Lights: Goldilocks?

Following this morning’s CPI figures, the Riksbank is widely expected to cut rates. But how can you trade SEK and Swedish Rates in this environment? Find out more on that, alongside updated views from our macroeconomists and strategists across the Nordic region. Northern Light gives you everything you need on Scandinavian Macro, FX and Fixed Income. Enjoy!