DCSIMG

Betalingsbalancen går amok

Helge J Pedersen
Den danske betalingsbalance udviste i juni et amokoverskud på hele 15,3 mia. kroner. Det er det største overskud på betalingsbalancen i en enkelt måned nogensinde og dækker over en fremgang på 2,6 mia. kroner i forhold til maj. Set over de seneste 12 måneder har overskuddet dermed været på 112 mia. kroner.

Stort betalingsbalanceoverskud sikrer lave renter…
Det store overskud på betalingsbalancen er rigtig godt for Danmark, fordi det er med til at manifestere positionen som sikker havn på de finansielle markeder og – og dermed i sidste ende fastholde de nuværende ekstremt lave renter, der er en vigtig byggesten til fremtidig vækst og som holder hånden under det ekstremt skrøbelige boligmarked.

…og måske misundelse fra udlandet
Det er også værd at bemærke, at overskuddet på betalingsbalancen er meget bredt funderet. Overskuddet på varer-, tjenester-, og løn- og formueindkomstbalancen er stort set lige store, og i en periode, hvor importen er steget stærkere end eksporten, og overskuddet på varebalancen derfor er faldet, er det blevet kompenseret af tilsvarende større overskud på de øvrige poster. Overskuddet på tjenestebalancen er steget som følge af fremgang i indtægterne fra søtransporten, som nyder godt af stigende verdenshandel og den stærkere dollars, mens store indtægter fra danske virksomheders investeringer i udlandet øger løn- og formueindkomsterne. Det giver en fantastisk stabil udvikling på betalingsbalancen, som mange andre lande må misunde Danmark.

Solidt overskud på betalingsbalancen

Dansk eksport holder skindet på næsen i en svær tid
I juni steg eksporten af varer med 1% i forhold til maj, og over de seneste 3 måneder er den steget med knap 3%. Dermed holder de danske virksomheder fortsat skindet på næsen i forhold til afmatningen i den internationale økonomi.

Eksporten til andre EU-lande vokser fortsat, og ikke mindst eksporten til den bomstærke svenske økonomi og til Polen er i høj vækst. Det et også bemærkelsesværdigt, at eksporten til Tyskland i juni atter var i fremgang i juni til trods for de klare svaghedstegn i Europas største økonomi.

Eksporten til lande udenfor EU faldt lidt i juni, men er steget med 4% henover den seneste tre-måneders periode – og med hele 15% siden juni 2011. Især eksporten til USA og Norge har været i fremgang, mens der lidt bekymrende er tegn på en svag udvikling i eksporten til Kina og de øvrige BRIK-lande.

Det er også værd at hæfte sig ved, at importen steg med hele 1,5% over måneden. Det indikerer, at der fortsat er gang i den hjemlige økonomi. Over det seneste år er importen da også steget med næsten 4%. Det er især varer fra Tyskland, Sverige og Polen, som Danmark har øget importen fra over det seneste år.

Svære måneder i vente
Krisen har kradset yderligere henover sommeren og det skal blive spændende at se, om den relativt fine udvikling i udenrigshandlen kan vare ved. Men den diversiferede danske eksportstruktur (målt både pa vare- og landegrupper) giver håb om, at eksporten også kan holde sig oven vande i årets tredje kvartal selvom betingelserne er blevet klart sværere i lyset af genopblusningen af den europæiske gældskrise.
Helge Pedersen

Keywords

Latest research

Preview of Swedish Q2 GDP – households take off

We expect GDP to have expanded by 0.9% q/q in Q2. The second quarter is characterised by strong consumption growth, subdued exports and higher productivity. Our forecast is above the Riksbank’s view. The text has been changed on Tuesday 29 July 13.00.*

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

Swedish Morning Briefing - Tuesday July 29

Further sanctions against Russia Israeli PM preparing for long-term conflict

FI Eye-Opener: Gravity

Core bond yields edge higher – yields with some more upside potential today. Spanish and Italian 10-year yields hit record lows. US housing market continues to struggle – confidence indicators positive. Russian sanctions on the agenda again. US house prices and consumer confidence ahead.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Monday July 28

Europe’s debts at record level Higher rating for Portugal

While you were busy ...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy …

FI Eye-Opener: Prepare for a big week

Bonds rally again ahead of the weekend, but core yields to creep higher today. Equities under pressure on Friday. German Ifo disappoints – UK growth still strong. The surge in LTRO repayments not repeated. Portugal receives good news from Moody’s. What is with Germany and a tighter EU? A huge week ahead: the Fed, US GDP, Euro-zone inflation and payrolls. Italian & US auctions and plenty of coupons and redemptions.

RUB: Central Bank decided to raise the key rate, inflation is in focus

Today Bank of Russia Board of Directors decided to raise the key rate by 50 b.p. to 8%. RUB may find support, but geopolitics will remain the focal point for the Russian currency market.

Week Ahead: 26 Jul - 01 Aug 2014

Big week in the US with GDP, Fed, ISM and payrolls. Flash estimates on July inflation will be out for the Euro Area and ECB will publish the Bank Lending Survey on Wednesday. In Norway the labour market will be in focus. Sweden will be out with both PMI and GDP Q2 (early estimate)

UK: leaving previous peaks behind

Strong GDP growth continued in the UK economy in Q2, with growth coming in at 0.8% q/q, in line with expectations, which was enough to lift the y/y rate to 3.1%, the highest since the last quarter of 2007. On a q/q basis, growth has been running at 0.7-0.8% for five consecutive quarters already, a remarkably stable performance.

Germany: Ifo decline once again highlights external vulnerability

The manufacturing motor sputters but growth is not over.

Sweden: retail sales and lending; households getting more confident

Strong retail sales. Continued increase in household lending.

Swedish Morning Briefing - Friday July 25

Japanese CPI up 3.6% in June Swedish retail sales due at 9.30

FI Eye-Opener: Bulls to strike back today

Yields headed higher on both sides of the Atlantic yesterday. Buying of core bonds to resume today, as concerns over Ukraine/Russia continue. S&P 500 squeezes another high. Market impact from positive PMIs likely short-lived. US economic data mixed. Busy Friday ahead: UK GDP, Ifo, Euro-zone credit data, Russian ratings. Another sizable LTRO repayment to put some upward pressure on the short end.

IDR: Jokowi win paves way for strengthening

The official election result is out and Indonesia has got a new president, the popular Jokowi. This is already priced in the market so IDR will be range-bound for now. It would be IDR positive in a longer perspective, if he succeeds in promoting growth and improving standards of living.

Euro area: PMIs offer hope amidst gloomy headlines

The flash PMIs for July point to a continued recovery in the Euro-area economy. Positive development in sentiment indicators is certainly welcome at a time, when the effect of e.g. the Ukrainian/Russian crisis is weighing on the economy. It is worth remembering that the numbers are unlikely to capture the recent escalation in geopolitical tensions, but the latest weakening of the euro and the ECB’s June easing package, on the other hand, are supportive of the Euro-area economy.

Sweden: Same old story in unemployment

Unemployment bounced back somewhat in June after the stronger than expected reading in May. Seen over the last two years, it is very hard to spot any clear trend downward in unemployment, despite the clear trend upward in employment. Today’s number did not change this overall picture and the expected, future decrease in unemployment seems to continue to be very gradual.

Swedish Morning Briefing - Thursday July 24

South Korea presents stimulus package Reserve Bank of New Zealand lifts policy rate

China: Good PMI no guarantee for growth outperformance

The Chinese economy is currently in a cyclical upturn. But the long-term perspective has not changed. The economy will continue to readjust to the new normal, meaning that a significant pick-up of growth is unlikely.