DCSIMG

Betalingsbalancen går amok

Helge J Pedersen
Den danske betalingsbalance udviste i juni et amokoverskud på hele 15,3 mia. kroner. Det er det største overskud på betalingsbalancen i en enkelt måned nogensinde og dækker over en fremgang på 2,6 mia. kroner i forhold til maj. Set over de seneste 12 måneder har overskuddet dermed været på 112 mia. kroner.

Stort betalingsbalanceoverskud sikrer lave renter…
Det store overskud på betalingsbalancen er rigtig godt for Danmark, fordi det er med til at manifestere positionen som sikker havn på de finansielle markeder og – og dermed i sidste ende fastholde de nuværende ekstremt lave renter, der er en vigtig byggesten til fremtidig vækst og som holder hånden under det ekstremt skrøbelige boligmarked.

…og måske misundelse fra udlandet
Det er også værd at bemærke, at overskuddet på betalingsbalancen er meget bredt funderet. Overskuddet på varer-, tjenester-, og løn- og formueindkomstbalancen er stort set lige store, og i en periode, hvor importen er steget stærkere end eksporten, og overskuddet på varebalancen derfor er faldet, er det blevet kompenseret af tilsvarende større overskud på de øvrige poster. Overskuddet på tjenestebalancen er steget som følge af fremgang i indtægterne fra søtransporten, som nyder godt af stigende verdenshandel og den stærkere dollars, mens store indtægter fra danske virksomheders investeringer i udlandet øger løn- og formueindkomsterne. Det giver en fantastisk stabil udvikling på betalingsbalancen, som mange andre lande må misunde Danmark.

Solidt overskud på betalingsbalancen

Dansk eksport holder skindet på næsen i en svær tid
I juni steg eksporten af varer med 1% i forhold til maj, og over de seneste 3 måneder er den steget med knap 3%. Dermed holder de danske virksomheder fortsat skindet på næsen i forhold til afmatningen i den internationale økonomi.

Eksporten til andre EU-lande vokser fortsat, og ikke mindst eksporten til den bomstærke svenske økonomi og til Polen er i høj vækst. Det et også bemærkelsesværdigt, at eksporten til Tyskland i juni atter var i fremgang i juni til trods for de klare svaghedstegn i Europas største økonomi.

Eksporten til lande udenfor EU faldt lidt i juni, men er steget med 4% henover den seneste tre-måneders periode – og med hele 15% siden juni 2011. Især eksporten til USA og Norge har været i fremgang, mens der lidt bekymrende er tegn på en svag udvikling i eksporten til Kina og de øvrige BRIK-lande.

Det er også værd at hæfte sig ved, at importen steg med hele 1,5% over måneden. Det indikerer, at der fortsat er gang i den hjemlige økonomi. Over det seneste år er importen da også steget med næsten 4%. Det er især varer fra Tyskland, Sverige og Polen, som Danmark har øget importen fra over det seneste år.

Svære måneder i vente
Krisen har kradset yderligere henover sommeren og det skal blive spændende at se, om den relativt fine udvikling i udenrigshandlen kan vare ved. Men den diversiferede danske eksportstruktur (målt både pa vare- og landegrupper) giver håb om, at eksporten også kan holde sig oven vande i årets tredje kvartal selvom betingelserne er blevet klart sværere i lyset af genopblusningen af den europæiske gældskrise.
Helge Pedersen

Keywords

Latest research

IDR: IDR: Jokowi win paves way for strengthening

The official election result is out and Indonesia has got a new president, the popular Jokowi. This is already priced in the market so IDR will be range-bound for now. It would be IDR positive in a longer perspective, if he succeeds in promoting growth and improving standards of living.

Euro area: PMIs offer hope amidst gloomy headlines

The flash PMIs for July point to a continued recovery in the Euro-area economy. Positive development in sentiment indicators is certainly welcome at a time, when the effect of e.g. the Ukrainian/Russian crisis is weighing on the economy. It is worth remembering that the numbers are unlikely to capture the recent escalation in geopolitical tensions, but the latest weakening of the euro and the ECB’s June easing package, on the other hand, are supportive of the Euro-area economy.

Sweden: Same old story in unemployment

Unemployment bounced back somewhat in June after the stronger than expected reading in May. Seen over the last two years, it is very hard to spot any clear trend downward in unemployment, despite the clear trend upward in employment. Today’s number did not change this overall picture and the expected, future decrease in unemployment seems to continue to be very gradual.

Swedish Morning Briefing - Thursday July 24

South Korea presents stimulus package Reserve Bank of New Zealand lifts policy rate

China: Good PMI no guarantee for growth outperformance

The Chinese economy is currently in a cyclical upturn. But the long-term perspective has not changed. The economy will continue to readjust to the new normal, meaning that a significant pick-up of growth is unlikely.

FI Eye-Opener: Reaching for the stars

German bonds take back earlier losses – yields to creep higher today. S&P 500 just manages to rise to new highs. China’s economy picks up steam. Bank of England not unanimous for too much longer? Russian sanctions on the agenda again. Euro-zone PMIs set to rebound.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

BoE minutes: First hike getting closer, but not around the corner yet

BoE minutes showed a unanimous monetary policy decision at the July meeting, but the differing views about the outlook are starting to emerge. The modest wage pressures mean that the Bank is not in any hurry to start to raise rates, and the first rate hike is not around the corner. The August monetary policy meeting and the inflation report will be interesting.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 July

EU to limit Russian access to capital markets Minutes of BoE meeting due at 10.30

FI Eye-Opener: Some easing in Euro-zone deflation threat

German yields rebound – US Treasuries end with a small rally. Core bond to remain supported today. Equities with clear gains. EU continues to advance with small steps with Russian sanctions. US inflation pressures remain limited for now. At least some easing in the Euro-zone deflation threat. New 30-year benchmark from the EFSF. BoE minutes and French business confidence ahead.

US: Core consumer prices rise less than expected

The overall trend of inflation remained subdued in June

Morning Briefing - Tuesday July 22

Japanese government cuts GDP forecast Pro-Russian separatists hand over black boxes to Malaysia

FI Eye-Opener: Searching for inflation

Core bond yields edge further down – geopolitical tensions continue to support bonds. Equity markets feeling pressure. More sanctions on Russia in the pipeline. US inflation pressures finally picking up? Belgium to sell longer bonds.

Morning Briefing - Monday July 21

Growing pressure for further sanctions against Russia Israel steps up ground offensive in Gaza

While you were busy...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy…

FI Eye-Opener: Markets too upbeat on Europe?

Bond yields end a bit higher, but near-term upside still limited. US equities with a clear rebound – resistance in sight. Money market rates rise on higher LTRO repayments. More warnings on markets being too optimistic. US inflation numbers and Euro-zone PMIs ahead. Supply action easing – more coupon and redemption payments ahead.

FX: the EUR trap

Is Europe next Japan? Hopefully not. ECB and releveraging implications for EUR.

Week Ahead: 19 - 25 July 2014

US CPI inflation will be out on Tuesday . China and the Euro-zone will present PMI figures. On Friday the German Ifo indexes is released. The BoE will deliver minutes from the July meeting and UK GDP figures will be out on Friday

Swedish Morning Briefing - Friday 18 July

Passenger plane downed over eastern Ukraine Israel launches ground offensive in Gaza

FI Eye-Opener: Increasing tensions to push German yields to new lows

Bonds continue to rally – yields in several semi-core countries hit record lows. Equities suffer a beating. Chinese home prices continue to fall. Geopolitical concerns take centre stage ahead of the weekend. German 10-year yield about to fall to new lows. Mixed US data – Bullard sees early rate hikes. No ABS purchases from the ECB for a long while. US consumer confidence and euro debate ahead.