DCSIMG

ECB med kime til noe stort

Steinar JuelMarkedet reagerte negativt på gårsdagens budskap fra Den europeiske sentralbanken. Jeg tror reaksjonene var for negative, og at det sentralbanksjef Draghi kom med i går kan være kimen til et opplegg for omfattende intervensjoner i obligasjonsmarkedet fra sentralbanken. De negative markedsreaksjonene må sees i lys av at Draghi selv hadde skapt høye forventninger og at markedsaktørene gjentatte ganger er blitt skuffet over uferdige annonserte redningstiltak.

Jeg hadde trodd at ECB var kommet lenger med et opplegg for intervensjoner i obligasjonsmarkedet da Draghi i forrige uke gikk så høyt ut som det han gjorde. Men sett i ettertid kan være han gjorde det for politisk å presse gjennom den skissen til intervensjoner som han i går presenterte. Draghi stilte seg i en situasjon hvor han trolig måtte ha trukket seg som sentralbanksjef dersom styret ikke hadde gitt sin tilslutning til et opplegg med store kjøp av obligasjoner. Og ingen ønsker en lederkrise i ECB nå. Tyskland er negativ, og Bundesbanks representant i ECBs styre reserverte seg mot opplegget Draghi i går skisserte. Det kan han leve med siden de andre i styret sluttet seg til opplegget.

Opplegget ECB presenterte i går kan representere en kraftig giring av krisefondene EFSF og ESM. Det er et bedre opplegg enn å la fondene få banklisens slik at de ville kunne lånt penger i ECB. ECB er naturlig nok redd for at regjeringene skal redusere tempoet i sine reformprogram dersom ECB betingelsesløst skulle kjøpt deres statsobligasjoner og med det holdt regjeringenes lånekostnader nede. Derfor forlanger ECB at land som ønsker at ECB skal kjøpe deres obligasjoner i annenhåndsmarkedet må akseptere betingelser om kutt i budsjettunderskudd og reformer. Slike krav kan ikke ECB stille, men det kan krisefondene EFSF og ESM gjøre. Derfor vil ECB bare kjøpe obligasjoner fra land som inngår avtaler med disse fondene. Dette er fornuftig. Det ville endt i katastrofe hvis ECB hadde gått inn med massive obligasjonskjøp i land som ikke gjorde det som måtte gjøres for å rette opp den underliggende situasjonen i økonomien.

Slik jeg leser gårsdagens budskap fra ECB kan deres obligasjonskjøp bli massive, hvis nødvendig, og banken har en fleksibel holdning til å lage et opplegg som virker effekt. Det er i tråd med Draghis uttalelse fra forrige uke om at «Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough”.

Om en måned eller to, når ECBs opplegg for obligasjonskjøp er ferdig utformet, vil det trolig vise seg at markedets reaksjon på gårsdagens ECB-møte var for negativ. Allerede i dag er markedets vurdering mer blandet. Renten på 10 års spanske statsobligasjoner er riktignok kraftig opp, men 2-årsrenten faller, og er lavere i dag enn før rentemøtet i går. De rimer med at ECB sa de bare ville intervener i den korte enden av markedet. Fallet i det segmentet på spanske renter tyder på at markedsaktørene allerede nå har en viss tro på opplegget ECB skisserte. Så det kan være at det vil holde med det gamle trikset om å stille opp med en stor nok bazooka for å roe ned markedet. Det vil si at når ECB om en måned eller to kommer med et forhåpentligvis troverdig opplegg, så vil det være nok til å få statsrentene i Spania og Italia tilstrekkelig ned. Eventuelt kan det holde at opplegget blir demonstrert på ett land, les Spania. Det vil kunne hindre at Italia må søke støtte fra EFSF/ESM og at ECB trenger å kjøpe italienske statsobligasjoner.

Selv om det fortsatt er uavklarte spørsmål, er det grunn til å være forsiktig optimistisk etter gårsdagens ECB-møte.

 

Latest research

US: Core consumer prices rise less than expected

The overall trend of inflation remained subdued in June

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Morning Briefing - Tuesday July 22

Japanese government cuts GDP forecast Pro-Russian separatists hand over black boxes to Malaysia

FI Eye-Opener: Searching for inflation

Core bond yields edge further down – geopolitical tensions continue to support bonds. Equity markets feeling pressure. More sanctions on Russia in the pipeline. US inflation pressures finally picking up? Belgium to sell longer bonds.

Morning Briefing - Monday July 21

Growing pressure for further sanctions against Russia Israel steps up ground offensive in Gaza

While you were busy...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy…

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

FI Eye-Opener: Markets too upbeat on Europe?

Bond yields end a bit higher, but near-term upside still limited. US equities with a clear rebound – resistance in sight. Money market rates rise on higher LTRO repayments. More warnings on markets being too optimistic. US inflation numbers and Euro-zone PMIs ahead. Supply action easing – more coupon and redemption payments ahead.

FX: the EUR trap

Is Europe next Japan? Hopefully not. ECB and releveraging implications for EUR.

Week Ahead: 19 - 25 July 2014

US CPI inflation will be out on Tuesday . China and the Euro-zone will present PMI figures. On Friday the German Ifo indexes is released. The BoE will deliver minutes from the July meeting and UK GDP figures will be out on Friday

Swedish Morning Briefing - Friday 18 July

Passenger plane downed over eastern Ukraine Israel launches ground offensive in Gaza

FI Eye-Opener: Increasing tensions to push German yields to new lows

Bonds continue to rally – yields in several semi-core countries hit record lows. Equities suffer a beating. Chinese home prices continue to fall. Geopolitical concerns take centre stage ahead of the weekend. German 10-year yield about to fall to new lows. Mixed US data – Bullard sees early rate hikes. No ABS purchases from the ECB for a long while. US consumer confidence and euro debate ahead.

Bulgaria: Two bank runs and a bankruptcy

Bulgaria experienced a run on two of its biggest banks in late June, leading the central bank to close the fourth-largest bank in early July and start criminal investigations against several people. Moreover, the bank runs may have been the final push for the government to call early elections and have pushed the country into talks with the ECB to take over supervision of its banks and with the EBA to review the central bank’s banking supervision. Banking sector risks are obviously elevated!

Bonds: This bubble will keep growing

It seems everywhere you look nowadays, you see a bubble. That is not true of course, but based on many headlines, you could be fooled. The bond market is no exception, and it has received its fair share of bubble talk. If it is a bubble, it will keep growing in the near future.

Turkey: 50 bp cut this time

A 50 bp rate cut this time. More could come if risk sentiment remains decent and the TRY does not weaken further.

RUB: again under pressure after US and EU sanctions

RUB is again under pressure after US imposed sanctions on Russian companies.

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 July

No new foreign policy chief after EU summit US and EU boost sanctions against Russia

FI Eye-Opener: Another round of sanctions

Bonds continue to see strong demand. Portuguese bonds rally hard. Core bonds to continue to perform today. European equities with considerable gains yesterday. Fresh sanctions on Russia taking a toll on already weak economies. EU leaders fail to agree on top posts. Final Euro-zone inflation and US construction data ahead. Spanish and French supply.

Sweden: Riksbank’s minutes soft as expected

Today’s minutes did not add much new information regarding the reasons for the rate decision. As indicated by the rate path, the discussion confirmed that 0.25 is not a floor for the repo rate.

China: Growth momentum picks up

Chinese GDP numbers were slightly better than expected at 7.5% y/y in Q2 (Nordea: 7.4%; consensus: 7.4%; previous: 7.4%). The batch of monthly numbers - investment, industrial output and retail sales - were also released this morning. Most were fairly close to expectations or slightly better. We could see slightly better numbers out of China in the coming months, but seen in a longer perspective, we still believe the Chinese economy is slowing and rebalancing gradually.