DCSIMG

ECB med kime til noe stort

Steinar JuelMarkedet reagerte negativt på gårsdagens budskap fra Den europeiske sentralbanken. Jeg tror reaksjonene var for negative, og at det sentralbanksjef Draghi kom med i går kan være kimen til et opplegg for omfattende intervensjoner i obligasjonsmarkedet fra sentralbanken. De negative markedsreaksjonene må sees i lys av at Draghi selv hadde skapt høye forventninger og at markedsaktørene gjentatte ganger er blitt skuffet over uferdige annonserte redningstiltak.

Jeg hadde trodd at ECB var kommet lenger med et opplegg for intervensjoner i obligasjonsmarkedet da Draghi i forrige uke gikk så høyt ut som det han gjorde. Men sett i ettertid kan være han gjorde det for politisk å presse gjennom den skissen til intervensjoner som han i går presenterte. Draghi stilte seg i en situasjon hvor han trolig måtte ha trukket seg som sentralbanksjef dersom styret ikke hadde gitt sin tilslutning til et opplegg med store kjøp av obligasjoner. Og ingen ønsker en lederkrise i ECB nå. Tyskland er negativ, og Bundesbanks representant i ECBs styre reserverte seg mot opplegget Draghi i går skisserte. Det kan han leve med siden de andre i styret sluttet seg til opplegget.

Opplegget ECB presenterte i går kan representere en kraftig giring av krisefondene EFSF og ESM. Det er et bedre opplegg enn å la fondene få banklisens slik at de ville kunne lånt penger i ECB. ECB er naturlig nok redd for at regjeringene skal redusere tempoet i sine reformprogram dersom ECB betingelsesløst skulle kjøpt deres statsobligasjoner og med det holdt regjeringenes lånekostnader nede. Derfor forlanger ECB at land som ønsker at ECB skal kjøpe deres obligasjoner i annenhåndsmarkedet må akseptere betingelser om kutt i budsjettunderskudd og reformer. Slike krav kan ikke ECB stille, men det kan krisefondene EFSF og ESM gjøre. Derfor vil ECB bare kjøpe obligasjoner fra land som inngår avtaler med disse fondene. Dette er fornuftig. Det ville endt i katastrofe hvis ECB hadde gått inn med massive obligasjonskjøp i land som ikke gjorde det som måtte gjøres for å rette opp den underliggende situasjonen i økonomien.

Slik jeg leser gårsdagens budskap fra ECB kan deres obligasjonskjøp bli massive, hvis nødvendig, og banken har en fleksibel holdning til å lage et opplegg som virker effekt. Det er i tråd med Draghis uttalelse fra forrige uke om at «Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough”.

Om en måned eller to, når ECBs opplegg for obligasjonskjøp er ferdig utformet, vil det trolig vise seg at markedets reaksjon på gårsdagens ECB-møte var for negativ. Allerede i dag er markedets vurdering mer blandet. Renten på 10 års spanske statsobligasjoner er riktignok kraftig opp, men 2-årsrenten faller, og er lavere i dag enn før rentemøtet i går. De rimer med at ECB sa de bare ville intervener i den korte enden av markedet. Fallet i det segmentet på spanske renter tyder på at markedsaktørene allerede nå har en viss tro på opplegget ECB skisserte. Så det kan være at det vil holde med det gamle trikset om å stille opp med en stor nok bazooka for å roe ned markedet. Det vil si at når ECB om en måned eller to kommer med et forhåpentligvis troverdig opplegg, så vil det være nok til å få statsrentene i Spania og Italia tilstrekkelig ned. Eventuelt kan det holde at opplegget blir demonstrert på ett land, les Spania. Det vil kunne hindre at Italia må søke støtte fra EFSF/ESM og at ECB trenger å kjøpe italienske statsobligasjoner.

Selv om det fortsatt er uavklarte spørsmål, er det grunn til å være forsiktig optimistisk etter gårsdagens ECB-møte.

 

Latest research

Swedish Morning Briefing - Monday July 28

Europe’s debts at record level Higher rating for Portugal

While you were busy ...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy …

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

FI Eye-Opener: Prepare for a big week

Bonds rally again ahead of the weekend, but core yields to creep higher today. Equities under pressure on Friday. German Ifo disappoints – UK growth still strong. The surge in LTRO repayments not repeated. Portugal receives good news from Moody’s. What is with Germany and a tighter EU? A huge week ahead: the Fed, US GDP, Euro-zone inflation and payrolls. Italian & US auctions and plenty of coupons and redemptions.

RUB: Central Bank decided to raise the key rate, inflation is in focus

Today Bank of Russia Board of Directors decided to raise the key rate by 50 b.p. to 8%. RUB may find support, but geopolitics will remain the focal point for the Russian currency market.

Week Ahead: 26 Jul - 01 Aug 2014

Big week in the US with GDP, Fed, ISM and payrolls. Flash estimates on July inflation will be out for the Euro Area and ECB will publish the Bank Lending Survey on Wednesday. In Norway the labour market will be in focus. Sweden will be out with both PMI and GDP Q2 (early estimate)

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

UK: leaving previous peaks behind

Strong GDP growth continued in the UK economy in Q2, with growth coming in at 0.8% q/q, in line with expectations, which was enough to lift the y/y rate to 3.1%, the highest since the last quarter of 2007. On a q/q basis, growth has been running at 0.7-0.8% for five consecutive quarters already, a remarkably stable performance.

Germany: Ifo decline once again highlights external vulnerability

The manufacturing motor sputters but growth is not over.

Sweden: retail sales and lending; households getting more confident

Strong retail sales. Continued increase in household lending.

Swedish Morning Briefing - Friday July 25

Japanese CPI up 3.6% in June Swedish retail sales due at 9.30

FI Eye-Opener: Bulls to strike back today

Yields headed higher on both sides of the Atlantic yesterday. Buying of core bonds to resume today, as concerns over Ukraine/Russia continue. S&P 500 squeezes another high. Market impact from positive PMIs likely short-lived. US economic data mixed. Busy Friday ahead: UK GDP, Ifo, Euro-zone credit data, Russian ratings. Another sizable LTRO repayment to put some upward pressure on the short end.

IDR: Jokowi win paves way for strengthening

The official election result is out and Indonesia has got a new president, the popular Jokowi. This is already priced in the market so IDR will be range-bound for now. It would be IDR positive in a longer perspective, if he succeeds in promoting growth and improving standards of living.

Euro area: PMIs offer hope amidst gloomy headlines

The flash PMIs for July point to a continued recovery in the Euro-area economy. Positive development in sentiment indicators is certainly welcome at a time, when the effect of e.g. the Ukrainian/Russian crisis is weighing on the economy. It is worth remembering that the numbers are unlikely to capture the recent escalation in geopolitical tensions, but the latest weakening of the euro and the ECB’s June easing package, on the other hand, are supportive of the Euro-area economy.

Sweden: Same old story in unemployment

Unemployment bounced back somewhat in June after the stronger than expected reading in May. Seen over the last two years, it is very hard to spot any clear trend downward in unemployment, despite the clear trend upward in employment. Today’s number did not change this overall picture and the expected, future decrease in unemployment seems to continue to be very gradual.

Swedish Morning Briefing - Thursday July 24

South Korea presents stimulus package Reserve Bank of New Zealand lifts policy rate

China: Good PMI no guarantee for growth outperformance

The Chinese economy is currently in a cyclical upturn. But the long-term perspective has not changed. The economy will continue to readjust to the new normal, meaning that a significant pick-up of growth is unlikely.

FI Eye-Opener: Reaching for the stars

German bonds take back earlier losses – yields to creep higher today. S&P 500 just manages to rise to new highs. China’s economy picks up steam. Bank of England not unanimous for too much longer? Russian sanctions on the agenda again. Euro-zone PMIs set to rebound.

BoE minutes: First hike getting closer, but not around the corner yet

BoE minutes showed a unanimous monetary policy decision at the July meeting, but the differing views about the outlook are starting to emerge. The modest wage pressures mean that the Bank is not in any hurry to start to raise rates, and the first rate hike is not around the corner. The August monetary policy meeting and the inflation report will be interesting.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 July

EU to limit Russian access to capital markets Minutes of BoE meeting due at 10.30