DCSIMG

ECB med kime til noe stort

Steinar JuelMarkedet reagerte negativt på gårsdagens budskap fra Den europeiske sentralbanken. Jeg tror reaksjonene var for negative, og at det sentralbanksjef Draghi kom med i går kan være kimen til et opplegg for omfattende intervensjoner i obligasjonsmarkedet fra sentralbanken. De negative markedsreaksjonene må sees i lys av at Draghi selv hadde skapt høye forventninger og at markedsaktørene gjentatte ganger er blitt skuffet over uferdige annonserte redningstiltak.

Jeg hadde trodd at ECB var kommet lenger med et opplegg for intervensjoner i obligasjonsmarkedet da Draghi i forrige uke gikk så høyt ut som det han gjorde. Men sett i ettertid kan være han gjorde det for politisk å presse gjennom den skissen til intervensjoner som han i går presenterte. Draghi stilte seg i en situasjon hvor han trolig måtte ha trukket seg som sentralbanksjef dersom styret ikke hadde gitt sin tilslutning til et opplegg med store kjøp av obligasjoner. Og ingen ønsker en lederkrise i ECB nå. Tyskland er negativ, og Bundesbanks representant i ECBs styre reserverte seg mot opplegget Draghi i går skisserte. Det kan han leve med siden de andre i styret sluttet seg til opplegget.

Opplegget ECB presenterte i går kan representere en kraftig giring av krisefondene EFSF og ESM. Det er et bedre opplegg enn å la fondene få banklisens slik at de ville kunne lånt penger i ECB. ECB er naturlig nok redd for at regjeringene skal redusere tempoet i sine reformprogram dersom ECB betingelsesløst skulle kjøpt deres statsobligasjoner og med det holdt regjeringenes lånekostnader nede. Derfor forlanger ECB at land som ønsker at ECB skal kjøpe deres obligasjoner i annenhåndsmarkedet må akseptere betingelser om kutt i budsjettunderskudd og reformer. Slike krav kan ikke ECB stille, men det kan krisefondene EFSF og ESM gjøre. Derfor vil ECB bare kjøpe obligasjoner fra land som inngår avtaler med disse fondene. Dette er fornuftig. Det ville endt i katastrofe hvis ECB hadde gått inn med massive obligasjonskjøp i land som ikke gjorde det som måtte gjøres for å rette opp den underliggende situasjonen i økonomien.

Slik jeg leser gårsdagens budskap fra ECB kan deres obligasjonskjøp bli massive, hvis nødvendig, og banken har en fleksibel holdning til å lage et opplegg som virker effekt. Det er i tråd med Draghis uttalelse fra forrige uke om at «Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough”.

Om en måned eller to, når ECBs opplegg for obligasjonskjøp er ferdig utformet, vil det trolig vise seg at markedets reaksjon på gårsdagens ECB-møte var for negativ. Allerede i dag er markedets vurdering mer blandet. Renten på 10 års spanske statsobligasjoner er riktignok kraftig opp, men 2-årsrenten faller, og er lavere i dag enn før rentemøtet i går. De rimer med at ECB sa de bare ville intervener i den korte enden av markedet. Fallet i det segmentet på spanske renter tyder på at markedsaktørene allerede nå har en viss tro på opplegget ECB skisserte. Så det kan være at det vil holde med det gamle trikset om å stille opp med en stor nok bazooka for å roe ned markedet. Det vil si at når ECB om en måned eller to kommer med et forhåpentligvis troverdig opplegg, så vil det være nok til å få statsrentene i Spania og Italia tilstrekkelig ned. Eventuelt kan det holde at opplegget blir demonstrert på ett land, les Spania. Det vil kunne hindre at Italia må søke støtte fra EFSF/ESM og at ECB trenger å kjøpe italienske statsobligasjoner.

Selv om det fortsatt er uavklarte spørsmål, er det grunn til å være forsiktig optimistisk etter gårsdagens ECB-møte.

 

Latest research

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 April

• Separatists in Donetsk plan for a local referendum • A summit in Geneva to discuss the crisis in Ukraine

FI Eye-Opener: Easter bunnies to boost bonds today

Yields edged higher yesterday – long positions with potential today. Equities rebound, but more weakness likely ahead. Euro-zone core inflation back to record-lows. Italy taps retail investors for huge amounts again. Big US banks boosting their lending to companies – Euro-zone doing much worse. Philly Fed, jobless claims and LTRO repayment announcement. New French 2-year benchmark and US auctions ahead.

US Rates - Market in doubt

• It has been a bumpy ride for US rates in 2014. A two month rally started the year and recently the Fed has added substantial volatility with their somewhat wobbly way of commenting on future policy. • Further, the last NFP on April 4th was quite a disappointment. • In this note we look into the market perception (through futures and options) of all this, and in particular find indications towards a loss of faith (on rising rates) on behalf of the option market.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 16 April

• Putin urges UN to condemn Ukraine’s intervention • Chinese growth at weakest level for six quarters

FI Eye-Opener: No support can survive constant pounding

German 10-year yield finally broke important support – mood remains bullish. A correction higher in yields still looks likely today. US equities recover after early losses. Q1 effect hits Chinese GDP numbers again. Ukraine’s military starting to use force US core inflation bottomed out? Euro-zone inflation and US housing market data ahead – Germany to sell 10-year bonds.

China: The impossible duality

China’s Q1 GDP growth of 7.4% was marginally higher than market consensus. It was caused by a combination of cyclical slowdown and structural shift away from the traditional growth drivers. Beijing is likely to continue the fine-tuning policies and stays away from large-scaled stimulus.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Tuesday 15 April

• Obama warns Putin • Ukraine raises policy rate

Competitiveness of the Nordics

Financial crisis and subsequent Euro crisis have cast doubts on the future prosperity of the Nordic countries. This report takes a closer look at the competitive position of the Nordics over past ten years and aims at answering how worried these countriesshould be.

FI Eye-Opener: Still going lower

Bond yields rebound, but bonds with more performance potential left. Intra-Euro-zone spreads narrow. Equities rise – more downside potential in the near term. US retail sales beat expectations. Eyes on US CPI and Yellen’s speech.

EM FX: Ukraine takes the headlines again

The Ukrainian President's deadline for rebels occupying state buildings in Eastern Ukraine to lay down their weapons have passed. Markets are awaiting news. EM FX is slightly weaker this morning, especially the RUB, the PLN and the TRY, but it seems that markets are becoming more resilient to headline news from Ukraine.

Swedish Morning Briefing - Monday 14 April

• Brighter outlook for global growth • Swedish finance minister worried about inflation

FI Eye-Opener: Please stop strengthening, we are asking nicely

Bonds with more gains on Friday – German 10-year yield to break lower today. Finnish bonds feeling some pressure after a negative outlook by S&P. Correction lower in equities has further to run. ECB fights the stronger currency with words – and talks further about QE. LTRO payments continue coming in – ECB more concerned about the rising euro. US retail sales & inflation, Chinese GDP and corporate earnings ahead. New French 2-year benchmark out this week.

Week Ahead: 12 - 25 April 2014

We cover two weeks in this Easter edition of Week Ahead. Important data prints from China, US inflation, PMI's, German Ifo and more...

Global FX Strategy: QE-nomics

Despite the QE-rumours, we still believe that the EUR has some upside left versus the USD short term. Find out why in this edition of our flagship FX publication, alongside views on NOK, SEK, JPY, AUD, CAD, NZD and Emerging Markets currencies. Enjoy!

European FI Strategy: Mad about QE

Euro zone QE talks all over the place, but there is still room for curve flattening and demand continues to be strong, also for Scandies. Find out what we favor in this month's edition of European FI Strategy.

Swedish Morning Briefing - Friday 11 April

• Finland – S&P affirms AAA but lowers outlook to negative • Nasdaq sees largest decline since November 2011

Finland: King of ratings no more

The credit rating agency Standard & Poor’s surprisingly changed its outlook for the AAA rating of Finland from stable to negative, the first major rating agency to do so. The action puts more pressure on the already shaky government and will deliver a hit to Finnish bonds, very dependent on the highest ratings.

FI Eye-Opener: Bye, bye, Finnish AAA?

Bonds with a big rally yesterday – curves bull-flatten. German 10-year yield gathering momentum to break lower – a correction higher in yields still likely today. Finnish credit rating starting to feel pressure – more pressure for the shaky government. Huge demand for the new Greek benchmark. US consumer confidence and IMF Spring meetings ahead. Italian auctions concluding a busy supply week.

Northern Lights: Goldilocks?

Following this morning’s CPI figures, the Riksbank is widely expected to cut rates. But how can you trade SEK and Swedish Rates in this environment? Find out more on that, alongside updated views from our macroeconomists and strategists across the Nordic region. Northern Light gives you everything you need on Scandinavian Macro, FX and Fixed Income. Enjoy!