DCSIMG

Ranskalaiset saavat kuria, ei kasvua

Ranskan hallitus on palannut vaalikampanjoinnista arkeen presidentin sosialistipuolueen saatua tukevan enemmistön parlamenttiin. Puheet siitä, että kiristystoimien sijaan talouspolitiikan painopisteeksi tulisi kasvun edistäminen, ovat ripeästi unohtumassa.  Toissapäiväisessä lisäbudjetissa ilmoitettiin uusista kiristystoimista tämän vuoden budjettitavoitteen saavuttamiseksi odotettua heikomman talouskasvun nakertaessa valtion tuloja. Huolet siitä, että Hollanden valinnan myötä Ranska sanoutuisi irti finanssiliiton vaatimasta julkisen talouden tasapainottamisesta, voi unohtaa. Budjettikurin toteuttaminen veroja korottamalla tosin on tapa, joka lyhyellä tähtäimellä voi olla vähemmän haitallista talouskasvulle, mutta sen sijaan nakertaa talouden näkyviä pidemmällä tähtäimellä.

Vaalilupausten mukaisesti julkisen talouden tasapainottaminen toteutetaan verottamalla rikkaita, pankkeja ja yrityksiä.  Varallisuusveroa korotetaan, osinkojen verotusta kiristetään, varainsiirtovero kaksinkertaistetaan ja ylintä tuloveroa tullaan nostamaan 75 prosenttiin.   

Lyhyellä tähtäimellä näillä päätöksillä voi olla vähemmän haitallinen vaikutus talouden kasvuun kuin julkisten menojen leikkauksella tai yleisillä veronkorotuksilla. Kun verotusta kohdistetaan rikkaisiin, on todennäköisempää, että veroja maksetaan rahoilla jota muuten olisi säästetty. Siten kotimainen kulutus ei välittömästi  kärsi päätöksistä.

Veronkorotusten ongelma onkin niiden kannustinvaikutuksessa.  Veronkorotuksilla tehdään Ranskasta yhä vähemmän houkutteleva paikka yrittämiselle. Yritysten verotuksen kiristäminen vaimentaa yritysten investointihalukkutta. Korkeimman tuloveron nosto 75 prosenttiin on vahva kannustin avainhenkilöille etsiytyä muihin maihin. Kun veroa nostetaan tälle tasolle, on kyseenalaista, kasvatetaanko edes enää verotuloja veronnostolla, koska kannustin veronkiertoon ja ajan kanavointiin lisäansioiden hankkimisesta vapaa-ajanviettoon on erittäin vahva.

Euroaikana Ranskan viennin kasvu on ollut lähes yhtä surkea kuin Italian, ja talouden kasvu siten kotimarkkinoiden varassa. Ranskan vaihtotaseylijäämä on tämän myötä kääntynyt jo lieväksi alijäämäksi (2 prosenttia BKT:sta). Julkiset menot haukkaavat jo selvästi yli puolet (56 %) BKT:stä.  Puitteet kotimaisen kysynnän ja julkisen sektorin menojen kasvattamiseen perustuvalle kasvulle ovat siten rajalliset.

Ranskan valtiovarainministeriö signaloikin, että veronkorotusten lisäksi edessä on julkisten menojen nimellisen tason jäädyttäminen ensi vuodesta lähtien. Tavoitteen toteutuminen tarkoittaisi näin ollen julkisten menojen laskevan lähivuosina reaalisesti inflaation verran.  Toiveet (tai pelot) siitä, että Ranska siirtyisi julkisen elvytyksen tielle, eivät näytä toteutuvan vaan jatkuvilla kiristystoimilla yhä jarrutetaan kasvua.

Synkistä näkymistä huolimatta Ranska ei ole vielä ajautumassa kriisimaiden joukkoon.  Ranskan valtiolainojen korot ovat lähellä kaikkien aikojen pohjia. Toki huolet Ranskan taloudesta ovat saaneet sijoittajia vetäytymään, mutta toisaalta Espanjasta ja Italiasta tulvinut raha on osittain löytänyt tiensä Ranskaan.

Latest research

BoE minutes: First hike getting closer, but not around the corner yet

BoE minutes showed a unanimous monetary policy decision at the July meeting, but the differing views about the outlook are starting to emerge. The modest wage pressures mean that the Bank is not in any hurry to start to raise rates, and the first rate hike is not around the corner. The August monetary policy meeting and the inflation report will be interesting.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 July

EU to limit Russian access to capital markets Minutes of BoE meeting due at 10.30

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

FI Eye-Opener: Some easing in Euro-zone deflation threat

German yields rebound – US Treasuries end with a small rally. Core bond to remain supported today. Equities with clear gains. EU continues to advance with small steps with Russian sanctions. US inflation pressures remain limited for now. At least some easing in the Euro-zone deflation threat. New 30-year benchmark from the EFSF. BoE minutes and French business confidence ahead.

US: Core consumer prices rise less than expected

The overall trend of inflation remained subdued in June

Morning Briefing - Tuesday July 22

Japanese government cuts GDP forecast Pro-Russian separatists hand over black boxes to Malaysia

FI Eye-Opener: Searching for inflation

Core bond yields edge further down – geopolitical tensions continue to support bonds. Equity markets feeling pressure. More sanctions on Russia in the pipeline. US inflation pressures finally picking up? Belgium to sell longer bonds.

Morning Briefing - Monday July 21

Growing pressure for further sanctions against Russia Israel steps up ground offensive in Gaza

While you were busy...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy…

FI Eye-Opener: Markets too upbeat on Europe?

Bond yields end a bit higher, but near-term upside still limited. US equities with a clear rebound – resistance in sight. Money market rates rise on higher LTRO repayments. More warnings on markets being too optimistic. US inflation numbers and Euro-zone PMIs ahead. Supply action easing – more coupon and redemption payments ahead.

FX: the EUR trap

Is Europe next Japan? Hopefully not. ECB and releveraging implications for EUR.

Week Ahead: 19 - 25 July 2014

US CPI inflation will be out on Tuesday . China and the Euro-zone will present PMI figures. On Friday the German Ifo indexes is released. The BoE will deliver minutes from the July meeting and UK GDP figures will be out on Friday

Swedish Morning Briefing - Friday 18 July

Passenger plane downed over eastern Ukraine Israel launches ground offensive in Gaza

FI Eye-Opener: Increasing tensions to push German yields to new lows

Bonds continue to rally – yields in several semi-core countries hit record lows. Equities suffer a beating. Chinese home prices continue to fall. Geopolitical concerns take centre stage ahead of the weekend. German 10-year yield about to fall to new lows. Mixed US data – Bullard sees early rate hikes. No ABS purchases from the ECB for a long while. US consumer confidence and euro debate ahead.

Bulgaria: Two bank runs and a bankruptcy

Bulgaria experienced a run on two of its biggest banks in late June, leading the central bank to close the fourth-largest bank in early July and start criminal investigations against several people. Moreover, the bank runs may have been the final push for the government to call early elections and have pushed the country into talks with the ECB to take over supervision of its banks and with the EBA to review the central bank’s banking supervision. Banking sector risks are obviously elevated!

Bonds: This bubble will keep growing

It seems everywhere you look nowadays, you see a bubble. That is not true of course, but based on many headlines, you could be fooled. The bond market is no exception, and it has received its fair share of bubble talk. If it is a bubble, it will keep growing in the near future.

Turkey: 50 bp cut this time

A 50 bp rate cut this time. More could come if risk sentiment remains decent and the TRY does not weaken further.

RUB: again under pressure after US and EU sanctions

RUB is again under pressure after US imposed sanctions on Russian companies.

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 July

No new foreign policy chief after EU summit US and EU boost sanctions against Russia

FI Eye-Opener: Another round of sanctions

Bonds continue to see strong demand. Portuguese bonds rally hard. Core bonds to continue to perform today. European equities with considerable gains yesterday. Fresh sanctions on Russia taking a toll on already weak economies. EU leaders fail to agree on top posts. Final Euro-zone inflation and US construction data ahead. Spanish and French supply.