DCSIMG

Ranskalaiset saavat kuria, ei kasvua

Ranskan hallitus on palannut vaalikampanjoinnista arkeen presidentin sosialistipuolueen saatua tukevan enemmistön parlamenttiin. Puheet siitä, että kiristystoimien sijaan talouspolitiikan painopisteeksi tulisi kasvun edistäminen, ovat ripeästi unohtumassa.  Toissapäiväisessä lisäbudjetissa ilmoitettiin uusista kiristystoimista tämän vuoden budjettitavoitteen saavuttamiseksi odotettua heikomman talouskasvun nakertaessa valtion tuloja. Huolet siitä, että Hollanden valinnan myötä Ranska sanoutuisi irti finanssiliiton vaatimasta julkisen talouden tasapainottamisesta, voi unohtaa. Budjettikurin toteuttaminen veroja korottamalla tosin on tapa, joka lyhyellä tähtäimellä voi olla vähemmän haitallista talouskasvulle, mutta sen sijaan nakertaa talouden näkyviä pidemmällä tähtäimellä.

Vaalilupausten mukaisesti julkisen talouden tasapainottaminen toteutetaan verottamalla rikkaita, pankkeja ja yrityksiä.  Varallisuusveroa korotetaan, osinkojen verotusta kiristetään, varainsiirtovero kaksinkertaistetaan ja ylintä tuloveroa tullaan nostamaan 75 prosenttiin.   

Lyhyellä tähtäimellä näillä päätöksillä voi olla vähemmän haitallinen vaikutus talouden kasvuun kuin julkisten menojen leikkauksella tai yleisillä veronkorotuksilla. Kun verotusta kohdistetaan rikkaisiin, on todennäköisempää, että veroja maksetaan rahoilla jota muuten olisi säästetty. Siten kotimainen kulutus ei välittömästi  kärsi päätöksistä.

Veronkorotusten ongelma onkin niiden kannustinvaikutuksessa.  Veronkorotuksilla tehdään Ranskasta yhä vähemmän houkutteleva paikka yrittämiselle. Yritysten verotuksen kiristäminen vaimentaa yritysten investointihalukkutta. Korkeimman tuloveron nosto 75 prosenttiin on vahva kannustin avainhenkilöille etsiytyä muihin maihin. Kun veroa nostetaan tälle tasolle, on kyseenalaista, kasvatetaanko edes enää verotuloja veronnostolla, koska kannustin veronkiertoon ja ajan kanavointiin lisäansioiden hankkimisesta vapaa-ajanviettoon on erittäin vahva.

Euroaikana Ranskan viennin kasvu on ollut lähes yhtä surkea kuin Italian, ja talouden kasvu siten kotimarkkinoiden varassa. Ranskan vaihtotaseylijäämä on tämän myötä kääntynyt jo lieväksi alijäämäksi (2 prosenttia BKT:sta). Julkiset menot haukkaavat jo selvästi yli puolet (56 %) BKT:stä.  Puitteet kotimaisen kysynnän ja julkisen sektorin menojen kasvattamiseen perustuvalle kasvulle ovat siten rajalliset.

Ranskan valtiovarainministeriö signaloikin, että veronkorotusten lisäksi edessä on julkisten menojen nimellisen tason jäädyttäminen ensi vuodesta lähtien. Tavoitteen toteutuminen tarkoittaisi näin ollen julkisten menojen laskevan lähivuosina reaalisesti inflaation verran.  Toiveet (tai pelot) siitä, että Ranska siirtyisi julkisen elvytyksen tielle, eivät näytä toteutuvan vaan jatkuvilla kiristystoimilla yhä jarrutetaan kasvua.

Synkistä näkymistä huolimatta Ranska ei ole vielä ajautumassa kriisimaiden joukkoon.  Ranskan valtiolainojen korot ovat lähellä kaikkien aikojen pohjia. Toki huolet Ranskan taloudesta ovat saaneet sijoittajia vetäytymään, mutta toisaalta Espanjasta ja Italiasta tulvinut raha on osittain löytänyt tiensä Ranskaan.

Latest research

Riksbank Minutes – Statements and fixed income conclusions

In our view, the Riksbank Minutes had a very soft tone, where several board members opened up for further policy easing. In particular in the scenario where further downside risks to inflation will be realized, and as we all know, such downside risks revealed themselves directly after the April policy announcement (with CPIF recording the lowest print ever and a full 0.3% below the fresh Riksbank forecast released the day before).

Swedish Morning Briefing - Friday 25 April

• Kerry harshly criticises Russia • US mortgage loan demand at 14-year low

FI Eye-Opener: Spanish economy rising from the ashes

US yields continue to fall – more gains for bonds in store today. Rising Eonia signalling money market tensions increasing. S&P puts Russian investment grade status in jeopardy – Fitch raises its outlook on Italy. Draghi spells out policy options – threshold for further easing not great. Improving German confidence old news – Spanish GDP growth picks up. Denmark scraps negative policy rates. US consumer confidence and LTRO repayment data ahead.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Denmark: Surprise surprise - the hike is here

A short while ago Nationalbanken announced that with effect from tomorrow, the deposit rate reads +0.05% rather than -0.1%. In the press release, Nationalbanken highlighted that capital outflow in the FX market was part of this decision. It is unclear to what extent Nationalbanken has intervened in the FX market in the current month.

Germany: improving confidence old news – next week’s inflation numbers more important

A rise in the German Ifo index, together with yesterday’s PMI numbers and an estimate that Spanish GDP growth picked up clearly in Q1 are further signs that the Euro-zone economy is picking up momentum. However, it will be next week’s inflation numbers that are more crucial in determining ECB easing expectations and thus the near-term course for markets.

Swedish Morning Briefing - Thursday, April 24

• IMF expected to endorse 17 billion dollar loan to Ukraine • Riksbank minutes from April meeting due out at 9:30 today

FI Eye-Opener: Dovish Draghi to deliver more soft words

Bonds record some gains – yields to fall further today. Euro-zone PMIs continue to show resilience – US new home sales plunge. Spain to revise its borrowing needs down. European Commission confirms Greek primary surplus – further debt relief ahead? German Ifo and Draghi’s speech ahead. Plenty of bond auctions in store.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

TRY: Regime change?

Despite a clear recovery in the Turkish lira, the situation in Turkey continues to be riddled with uncertainties and the potential for market-unfriendly surprises – especially in the political arena, where Prime Minister Erdogan may be fiddling with an overhaul of the political system.

Volatility Watch

Was that a pre-warning of QE or just loose talk? The latest ECB meeting managed to both disappoint (by delivering nothing) and excite (by laying the groundwork for something big) action seekers in the market. The truth is likely in the middle, and we expect no immediate easing from the ECB. We have seen a rebound, albeit modest, in gamma vols. Early vega options (1y-2y expiries) are moving down quite quickly Overall we still see the gamma segment as cheap, whereas we’re rich/neutral on vega.

SEK Rates: SGBi auction preview

The Swedish National Debt Office will sell 1 bn SGBi 3108 (1 Jun 2022) on the 24th April

Euro area PMIs: a good start into Q2

Higher PMIs in April, both in manufacturing and the service sector. Germany strong, France weaker.

SEK FI & FX Strategy - Market Views

A re-cap of market views...

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 April

• Kerry warns Russia to tone down its rhetoric • Chinese PMI looks set to rise

China: Not yet spring for the PMI

China’s flash PMI rose unsurprisingly to 48.3 in April. On the backdrop of favourable policies to small companies, the improvement is likely to continue in the coming months, but PMI is likely to stay below 50 because of excess capacity and debt overload.

FI Eye-Opener: China not rebounding like it used to

Bond markets with a rather calm day after Easter. Bonds with more potential in the near term. Intra-Euro-zone spread narrowing not run its course. Chinese PMI still depressed. Downside risks to today’s PMIs. Portuguese and US auctions ahead.

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

RUB: mixture of capital outflow, Central Bank’s policy and geopolitics

RUB has been under pressure recently as tsunami of capital outflow, caused by the threat of sanctions against Russia, washed away optimists and buyers of RUB-denominated assets. The pace of capital outflow increased in Q1 2014, reaching unimaginable $51 bn. (compared with $62.7 bn. in 2013). The volatility stays high on the Russian markets and the rouble remains focused on geopolitics.

Sweden: March Labour Force Survey better than it seems

Unemployment remained unchanged at 8.1% in March (seasonally adjusted). This was above forecasts at 8.0%. However, employment rose more than forecast and was up 0.3% m/m after an uptick of the same magnitude in February. Thus, the higher than expected unemployment reading in March is (once again) explained by unexpected strong growth in the labour supply, +0.3% m/m.