DCSIMG

Mistä espanjalaispankkien pääomitustarve yhtäkkiä ilmestyi?

central bank of SpainÄkillinen tarve pääomittaa espanjalaisia pankkeja jopa 100 miljardilla on herättänyt monta kysymystä. Mistä ihmeestä valtava pääomitustarve on yhtäkkiä ilmestynyt, kun viime vuoden stressitestien osoittama pääomavaje oli jo hoidossa? Jos tilanne muutamassa kuukaudessa voi heikentyä näin dramaattisesti, miten paljon pääomitustarve voi kasvaa seuraavien vuosien aikana? Voiko vastaavanlaisia pääomitustarpeita yhtäkkiä löytyä myös esimerkiksi Italiasta?  Rauhoittava vastaus on, että äkillinen pääomitustarve heijastaa ensi sijassa Espanjan hallituksen valmiutta siivota pankkikenttää, ja siten todellakin on erityistapaus, joka tuskin tässä mittakaavassa toistuu Espanjassa tai muualla.

Espanjalaisten pankkien ongelmat maan kiinteistökuplan jäljiltä ovat olleet jo kauan tiedossa. Erilaisia arvioita tappioiden suuruudesta on liikkunut jo pitkään, mutta arviot ovat epävarmoja, koska ne ovat tulevaisuuden ennusteita. Arviot ovat ennusteita siitä kuinka hyvin velkojat pystyvät velkojaan tulevaisuudessa hoitamaan, ja millä arvoilla pankit saavat ongelmatapauksissa vakuutena olevat kiinteistöt realisoitua. Italiassa vastaava kiinteistökuplaa ei ole ollut, joten vaikka talouden taantuma koettelee italialaisia velallisiakin, mitään syytä pelätä vastaavanlaisia ongelmia ei ole.

Jos ongelma on ollut kauan tiedossa, niin miksi viime syksyn stressitestien arvio pääomitustarpeesta oli hyvin toisenlainen kuin nyt tehtävä? Eroa ei voi selittää ongelmaluottojen kasvulla. Ongelmaluottojen määrä toki kasvaa kuukausi kuukaudelta, mutta vuodenvaihteesta ongelmaluottojen määrä on kasvanut ”vain” 13 miljardilla. Tämä ei millään riitä selittämään paisunutta pääomatarvetta. Ensinnäkin stressitesteistä jo oletettiin luottotappioiden kasvua. Lisäksi on hyvä muistaa, että ongelmaluotto ei ole sama kuin luottotappio.  Osassa ongelmatapauksista velallinen pystyy maksamaan ainakin osan luotosta takaisin, ja lainan vakuuden kautta pankit saavat osan rahoistaan takaisin.

Alkuvuoden kiihtynyt lasku kiinteistömarkkinoillakaan ei myöskään tarpeita selitä. Stressitesteissä oletettiin asuntojen hintojen tippuvan 22 prosenttia vuoden lopun 2010 tasoilta tämän vuoden loppuun mennessä. Viimeisten tilastojen mukaan asuntojen hinnat olivat toukokuussa 15 prosenttia alle vuoden 2010 lopun tasojen.

Syy pääomatarpeen äkilliseen nousuun on ensi sijassa se, että Espanjan uusi hallitus halusi varmistaa että pankit todellakin ovat varautuneet pahimpaan mahdolliseen skenaarioon. Pankkeja pakotettiin alkuvuonna mm. tekemään suurempia varauksia ongelmaluotoista, sekä ennakkoon kirjaamaan 7 prosentin ylimääräisen varauksen myös niistä kiinteistöluotoista, joiden kohdalla ei toistaiseksi ole ollut ongelmia. Kaiken kaikkiaan näillä toimilla pankkien pääomatarve nousi 53.8 miljardilla eurolla.

Uusien sääntöjen jyrkkyydestä kertoo se, että jos ongelmaluoton vakuutena on rakentamaton maa, piti pankkien nyt tehdä 80 prosentin alaskirjaus (aikaisemmasta 33 prosentista). Toki rakennusmaata on kiinteistökuplan jälkeen vaikeata myydä, joten varautumista rajuihin tappioihin on perusteltya tehdä. Kovin paljon tilaa uusiin alaskirjauksiin tämä ei jätä.

Tiukentuneet vaatimukset eivät tähän jääneet. Kun Bankia oli pakotettu hakemaan apua pääomatarpeen kattamiseen tämän pankin kohdalla tehtiin vielä tiukempi varautuminen mahdollisiin ongelmiin, joka vielä tuplasi pääomatarpeen. Nyt samanlaista harjoitusta tehdään muidenkin pankkien kohdalla. 

Riittääkö nämä varaukset ja pääomitukset? Vain tulevaisuus näyttää. Tämä riippuu tietysti siitä kuinka syväksi Espanjan talouden kriisi kehittyy. Aikaa synkkään kehitykseen ollaan nyt varauduttu.

Latest research

Denmark: Surprise surprise - the hike is here

A short while ago Nationalbanken announced that with effect from tomorrow, the deposit rate reads +0.05% rather than -0.1%. In the press release, Nationalbanken highlighted that capital outflow in the FX market was part of this decision. It is unclear to what extent Nationalbanken has intervened in the FX market in the current month.

Germany: improving confidence old news – next week’s inflation numbers more important

A rise in the German Ifo index, together with yesterday’s PMI numbers and an estimate that Spanish GDP growth picked up clearly in Q1 are further signs that the Euro-zone economy is picking up momentum. However, it will be next week’s inflation numbers that are more crucial in determining ECB easing expectations and thus the near-term course for markets.

Swedish Morning Briefing - Thursday, April 24

• IMF expected to endorse 17 billion dollar loan to Ukraine • Riksbank minutes from April meeting due out at 9:30 today

FI Eye-Opener: Dovish Draghi to deliver more soft words

Bonds record some gains – yields to fall further today. Euro-zone PMIs continue to show resilience – US new home sales plunge. Spain to revise its borrowing needs down. European Commission confirms Greek primary surplus – further debt relief ahead? German Ifo and Draghi’s speech ahead. Plenty of bond auctions in store.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

TRY: Regime change?

Despite a clear recovery in the Turkish lira, the situation in Turkey continues to be riddled with uncertainties and the potential for market-unfriendly surprises – especially in the political arena, where Prime Minister Erdogan may be fiddling with an overhaul of the political system.

Volatility Watch

Was that a pre-warning of QE or just loose talk? The latest ECB meeting managed to both disappoint (by delivering nothing) and excite (by laying the groundwork for something big) action seekers in the market. The truth is likely in the middle, and we expect no immediate easing from the ECB. We have seen a rebound, albeit modest, in gamma vols. Early vega options (1y-2y expiries) are moving down quite quickly Overall we still see the gamma segment as cheap, whereas we’re rich/neutral on vega.

SEK Rates: SGBi auction preview

The Swedish National Debt Office will sell 1 bn SGBi 3108 (1 Jun 2022) on the 24th April

Euro area PMIs: a good start into Q2

Higher PMIs in April, both in manufacturing and the service sector. Germany strong, France weaker.

SEK FI & FX Strategy - Market Views

A re-cap of market views...

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 April

• Kerry warns Russia to tone down its rhetoric • Chinese PMI looks set to rise

China: Not yet spring for the PMI

China’s flash PMI rose unsurprisingly to 48.3 in April. On the backdrop of favourable policies to small companies, the improvement is likely to continue in the coming months, but PMI is likely to stay below 50 because of excess capacity and debt overload.

FI Eye-Opener: China not rebounding like it used to

Bond markets with a rather calm day after Easter. Bonds with more potential in the near term. Intra-Euro-zone spread narrowing not run its course. Chinese PMI still depressed. Downside risks to today’s PMIs. Portuguese and US auctions ahead.

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

RUB: mixture of capital outflow, Central Bank’s policy and geopolitics

RUB has been under pressure recently as tsunami of capital outflow, caused by the threat of sanctions against Russia, washed away optimists and buyers of RUB-denominated assets. The pace of capital outflow increased in Q1 2014, reaching unimaginable $51 bn. (compared with $62.7 bn. in 2013). The volatility stays high on the Russian markets and the rouble remains focused on geopolitics.

Sweden: March Labour Force Survey better than it seems

Unemployment remained unchanged at 8.1% in March (seasonally adjusted). This was above forecasts at 8.0%. However, employment rose more than forecast and was up 0.3% m/m after an uptick of the same magnitude in February. Thus, the higher than expected unemployment reading in March is (once again) explained by unexpected strong growth in the labour supply, +0.3% m/m.

Swedish Morning Briefing - Tuesday 22 April

• Deal clinched during Geneva meeting • Ingves says deflation not likely

FI Eye-Opener: Portuguese bond auctions back

US Treasuries with a beating ahead of the Easter. Some gains ahead for bonds today. US existing home sales out today – Euro-zone flash PMIs later. A flood of auctions on the agenda already today. Portugal to resume its bond auctions. Fresh cash injection to boost French bonds this week.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 April

• Separatists in Donetsk plan for a local referendum • A summit in Geneva to discuss the crisis in Ukraine