DCSIMG

Mistä espanjalaispankkien pääomitustarve yhtäkkiä ilmestyi?

central bank of SpainÄkillinen tarve pääomittaa espanjalaisia pankkeja jopa 100 miljardilla on herättänyt monta kysymystä. Mistä ihmeestä valtava pääomitustarve on yhtäkkiä ilmestynyt, kun viime vuoden stressitestien osoittama pääomavaje oli jo hoidossa? Jos tilanne muutamassa kuukaudessa voi heikentyä näin dramaattisesti, miten paljon pääomitustarve voi kasvaa seuraavien vuosien aikana? Voiko vastaavanlaisia pääomitustarpeita yhtäkkiä löytyä myös esimerkiksi Italiasta?  Rauhoittava vastaus on, että äkillinen pääomitustarve heijastaa ensi sijassa Espanjan hallituksen valmiutta siivota pankkikenttää, ja siten todellakin on erityistapaus, joka tuskin tässä mittakaavassa toistuu Espanjassa tai muualla.

Espanjalaisten pankkien ongelmat maan kiinteistökuplan jäljiltä ovat olleet jo kauan tiedossa. Erilaisia arvioita tappioiden suuruudesta on liikkunut jo pitkään, mutta arviot ovat epävarmoja, koska ne ovat tulevaisuuden ennusteita. Arviot ovat ennusteita siitä kuinka hyvin velkojat pystyvät velkojaan tulevaisuudessa hoitamaan, ja millä arvoilla pankit saavat ongelmatapauksissa vakuutena olevat kiinteistöt realisoitua. Italiassa vastaava kiinteistökuplaa ei ole ollut, joten vaikka talouden taantuma koettelee italialaisia velallisiakin, mitään syytä pelätä vastaavanlaisia ongelmia ei ole.

Jos ongelma on ollut kauan tiedossa, niin miksi viime syksyn stressitestien arvio pääomitustarpeesta oli hyvin toisenlainen kuin nyt tehtävä? Eroa ei voi selittää ongelmaluottojen kasvulla. Ongelmaluottojen määrä toki kasvaa kuukausi kuukaudelta, mutta vuodenvaihteesta ongelmaluottojen määrä on kasvanut ”vain” 13 miljardilla. Tämä ei millään riitä selittämään paisunutta pääomatarvetta. Ensinnäkin stressitesteistä jo oletettiin luottotappioiden kasvua. Lisäksi on hyvä muistaa, että ongelmaluotto ei ole sama kuin luottotappio.  Osassa ongelmatapauksista velallinen pystyy maksamaan ainakin osan luotosta takaisin, ja lainan vakuuden kautta pankit saavat osan rahoistaan takaisin.

Alkuvuoden kiihtynyt lasku kiinteistömarkkinoillakaan ei myöskään tarpeita selitä. Stressitesteissä oletettiin asuntojen hintojen tippuvan 22 prosenttia vuoden lopun 2010 tasoilta tämän vuoden loppuun mennessä. Viimeisten tilastojen mukaan asuntojen hinnat olivat toukokuussa 15 prosenttia alle vuoden 2010 lopun tasojen.

Syy pääomatarpeen äkilliseen nousuun on ensi sijassa se, että Espanjan uusi hallitus halusi varmistaa että pankit todellakin ovat varautuneet pahimpaan mahdolliseen skenaarioon. Pankkeja pakotettiin alkuvuonna mm. tekemään suurempia varauksia ongelmaluotoista, sekä ennakkoon kirjaamaan 7 prosentin ylimääräisen varauksen myös niistä kiinteistöluotoista, joiden kohdalla ei toistaiseksi ole ollut ongelmia. Kaiken kaikkiaan näillä toimilla pankkien pääomatarve nousi 53.8 miljardilla eurolla.

Uusien sääntöjen jyrkkyydestä kertoo se, että jos ongelmaluoton vakuutena on rakentamaton maa, piti pankkien nyt tehdä 80 prosentin alaskirjaus (aikaisemmasta 33 prosentista). Toki rakennusmaata on kiinteistökuplan jälkeen vaikeata myydä, joten varautumista rajuihin tappioihin on perusteltya tehdä. Kovin paljon tilaa uusiin alaskirjauksiin tämä ei jätä.

Tiukentuneet vaatimukset eivät tähän jääneet. Kun Bankia oli pakotettu hakemaan apua pääomatarpeen kattamiseen tämän pankin kohdalla tehtiin vielä tiukempi varautuminen mahdollisiin ongelmiin, joka vielä tuplasi pääomatarpeen. Nyt samanlaista harjoitusta tehdään muidenkin pankkien kohdalla. 

Riittääkö nämä varaukset ja pääomitukset? Vain tulevaisuus näyttää. Tämä riippuu tietysti siitä kuinka syväksi Espanjan talouden kriisi kehittyy. Aikaa synkkään kehitykseen ollaan nyt varauduttu.

Latest research

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 April

• Separatists in Donetsk plan for a local referendum • A summit in Geneva to discuss the crisis in Ukraine

FI Eye-Opener: Easter bunnies to boost bonds today

Yields edged higher yesterday – long positions with potential today. Equities rebound, but more weakness likely ahead. Euro-zone core inflation back to record-lows. Italy taps retail investors for huge amounts again. Big US banks boosting their lending to companies – Euro-zone doing much worse. Philly Fed, jobless claims and LTRO repayment announcement. New French 2-year benchmark and US auctions ahead.

US Rates - Market in doubt

• It has been a bumpy ride for US rates in 2014. A two month rally started the year and recently the Fed has added substantial volatility with their somewhat wobbly way of commenting on future policy. • Further, the last NFP on April 4th was quite a disappointment. • In this note we look into the market perception (through futures and options) of all this, and in particular find indications towards a loss of faith (on rising rates) on behalf of the option market.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 16 April

• Putin urges UN to condemn Ukraine’s intervention • Chinese growth at weakest level for six quarters

FI Eye-Opener: No support can survive constant pounding

German 10-year yield finally broke important support – mood remains bullish. A correction higher in yields still looks likely today. US equities recover after early losses. Q1 effect hits Chinese GDP numbers again. Ukraine’s military starting to use force US core inflation bottomed out? Euro-zone inflation and US housing market data ahead – Germany to sell 10-year bonds.

China: The impossible duality

China’s Q1 GDP growth of 7.4% was marginally higher than market consensus. It was caused by a combination of cyclical slowdown and structural shift away from the traditional growth drivers. Beijing is likely to continue the fine-tuning policies and stays away from large-scaled stimulus.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Tuesday 15 April

• Obama warns Putin • Ukraine raises policy rate

Competitiveness of the Nordics

Financial crisis and subsequent Euro crisis have cast doubts on the future prosperity of the Nordic countries. This report takes a closer look at the competitive position of the Nordics over past ten years and aims at answering how worried these countriesshould be.

FI Eye-Opener: Still going lower

Bond yields rebound, but bonds with more performance potential left. Intra-Euro-zone spreads narrow. Equities rise – more downside potential in the near term. US retail sales beat expectations. Eyes on US CPI and Yellen’s speech.

EM FX: Ukraine takes the headlines again

The Ukrainian President's deadline for rebels occupying state buildings in Eastern Ukraine to lay down their weapons have passed. Markets are awaiting news. EM FX is slightly weaker this morning, especially the RUB, the PLN and the TRY, but it seems that markets are becoming more resilient to headline news from Ukraine.

Swedish Morning Briefing - Monday 14 April

• Brighter outlook for global growth • Swedish finance minister worried about inflation

FI Eye-Opener: Please stop strengthening, we are asking nicely

Bonds with more gains on Friday – German 10-year yield to break lower today. Finnish bonds feeling some pressure after a negative outlook by S&P. Correction lower in equities has further to run. ECB fights the stronger currency with words – and talks further about QE. LTRO payments continue coming in – ECB more concerned about the rising euro. US retail sales & inflation, Chinese GDP and corporate earnings ahead. New French 2-year benchmark out this week.

Week Ahead: 12 - 25 April 2014

We cover two weeks in this Easter edition of Week Ahead. Important data prints from China, US inflation, PMI's, German Ifo and more...

Global FX Strategy: QE-nomics

Despite the QE-rumours, we still believe that the EUR has some upside left versus the USD short term. Find out why in this edition of our flagship FX publication, alongside views on NOK, SEK, JPY, AUD, CAD, NZD and Emerging Markets currencies. Enjoy!

European FI Strategy: Mad about QE

Euro zone QE talks all over the place, but there is still room for curve flattening and demand continues to be strong, also for Scandies. Find out what we favor in this month's edition of European FI Strategy.

Swedish Morning Briefing - Friday 11 April

• Finland – S&P affirms AAA but lowers outlook to negative • Nasdaq sees largest decline since November 2011

Finland: King of ratings no more

The credit rating agency Standard & Poor’s surprisingly changed its outlook for the AAA rating of Finland from stable to negative, the first major rating agency to do so. The action puts more pressure on the already shaky government and will deliver a hit to Finnish bonds, very dependent on the highest ratings.

FI Eye-Opener: Bye, bye, Finnish AAA?

Bonds with a big rally yesterday – curves bull-flatten. German 10-year yield gathering momentum to break lower – a correction higher in yields still likely today. Finnish credit rating starting to feel pressure – more pressure for the shaky government. Huge demand for the new Greek benchmark. US consumer confidence and IMF Spring meetings ahead. Italian auctions concluding a busy supply week.

Northern Lights: Goldilocks?

Following this morning’s CPI figures, the Riksbank is widely expected to cut rates. But how can you trade SEK and Swedish Rates in this environment? Find out more on that, alongside updated views from our macroeconomists and strategists across the Nordic region. Northern Light gives you everything you need on Scandinavian Macro, FX and Fixed Income. Enjoy!