DCSIMG

Mistä espanjalaispankkien pääomitustarve yhtäkkiä ilmestyi?

central bank of SpainÄkillinen tarve pääomittaa espanjalaisia pankkeja jopa 100 miljardilla on herättänyt monta kysymystä. Mistä ihmeestä valtava pääomitustarve on yhtäkkiä ilmestynyt, kun viime vuoden stressitestien osoittama pääomavaje oli jo hoidossa? Jos tilanne muutamassa kuukaudessa voi heikentyä näin dramaattisesti, miten paljon pääomitustarve voi kasvaa seuraavien vuosien aikana? Voiko vastaavanlaisia pääomitustarpeita yhtäkkiä löytyä myös esimerkiksi Italiasta?  Rauhoittava vastaus on, että äkillinen pääomitustarve heijastaa ensi sijassa Espanjan hallituksen valmiutta siivota pankkikenttää, ja siten todellakin on erityistapaus, joka tuskin tässä mittakaavassa toistuu Espanjassa tai muualla.

Espanjalaisten pankkien ongelmat maan kiinteistökuplan jäljiltä ovat olleet jo kauan tiedossa. Erilaisia arvioita tappioiden suuruudesta on liikkunut jo pitkään, mutta arviot ovat epävarmoja, koska ne ovat tulevaisuuden ennusteita. Arviot ovat ennusteita siitä kuinka hyvin velkojat pystyvät velkojaan tulevaisuudessa hoitamaan, ja millä arvoilla pankit saavat ongelmatapauksissa vakuutena olevat kiinteistöt realisoitua. Italiassa vastaava kiinteistökuplaa ei ole ollut, joten vaikka talouden taantuma koettelee italialaisia velallisiakin, mitään syytä pelätä vastaavanlaisia ongelmia ei ole.

Jos ongelma on ollut kauan tiedossa, niin miksi viime syksyn stressitestien arvio pääomitustarpeesta oli hyvin toisenlainen kuin nyt tehtävä? Eroa ei voi selittää ongelmaluottojen kasvulla. Ongelmaluottojen määrä toki kasvaa kuukausi kuukaudelta, mutta vuodenvaihteesta ongelmaluottojen määrä on kasvanut ”vain” 13 miljardilla. Tämä ei millään riitä selittämään paisunutta pääomatarvetta. Ensinnäkin stressitesteistä jo oletettiin luottotappioiden kasvua. Lisäksi on hyvä muistaa, että ongelmaluotto ei ole sama kuin luottotappio.  Osassa ongelmatapauksista velallinen pystyy maksamaan ainakin osan luotosta takaisin, ja lainan vakuuden kautta pankit saavat osan rahoistaan takaisin.

Alkuvuoden kiihtynyt lasku kiinteistömarkkinoillakaan ei myöskään tarpeita selitä. Stressitesteissä oletettiin asuntojen hintojen tippuvan 22 prosenttia vuoden lopun 2010 tasoilta tämän vuoden loppuun mennessä. Viimeisten tilastojen mukaan asuntojen hinnat olivat toukokuussa 15 prosenttia alle vuoden 2010 lopun tasojen.

Syy pääomatarpeen äkilliseen nousuun on ensi sijassa se, että Espanjan uusi hallitus halusi varmistaa että pankit todellakin ovat varautuneet pahimpaan mahdolliseen skenaarioon. Pankkeja pakotettiin alkuvuonna mm. tekemään suurempia varauksia ongelmaluotoista, sekä ennakkoon kirjaamaan 7 prosentin ylimääräisen varauksen myös niistä kiinteistöluotoista, joiden kohdalla ei toistaiseksi ole ollut ongelmia. Kaiken kaikkiaan näillä toimilla pankkien pääomatarve nousi 53.8 miljardilla eurolla.

Uusien sääntöjen jyrkkyydestä kertoo se, että jos ongelmaluoton vakuutena on rakentamaton maa, piti pankkien nyt tehdä 80 prosentin alaskirjaus (aikaisemmasta 33 prosentista). Toki rakennusmaata on kiinteistökuplan jälkeen vaikeata myydä, joten varautumista rajuihin tappioihin on perusteltya tehdä. Kovin paljon tilaa uusiin alaskirjauksiin tämä ei jätä.

Tiukentuneet vaatimukset eivät tähän jääneet. Kun Bankia oli pakotettu hakemaan apua pääomatarpeen kattamiseen tämän pankin kohdalla tehtiin vielä tiukempi varautuminen mahdollisiin ongelmiin, joka vielä tuplasi pääomatarpeen. Nyt samanlaista harjoitusta tehdään muidenkin pankkien kohdalla. 

Riittääkö nämä varaukset ja pääomitukset? Vain tulevaisuus näyttää. Tämä riippuu tietysti siitä kuinka syväksi Espanjan talouden kriisi kehittyy. Aikaa synkkään kehitykseen ollaan nyt varauduttu.

Latest research

RUB: Central Bank decided to raise the key rate, inflation is in focus

Today Bank of Russia Board of Directors decided to raise the key rate by 50 b.p. to 8%. RUB may find support, but geopolitics will remain the focal point for the Russian currency market.

Week Ahead: 26 Jul - 01 Aug 2014

Big week in the US with GDP, Fed, ISM and payrolls. Flash estimates on July inflation will be out for the Euro Area and ECB will publish the Bank Lending Survey on Wednesday. In Norway the labour market will be in focus. Sweden will be out with both PMI and GDP Q2 (early estimate)

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

UK: leaving previous peaks behind

Strong GDP growth continued in the UK economy in Q2, with growth coming in at 0.8% q/q, in line with expectations, which was enough to lift the y/y rate to 3.1%, the highest since the last quarter of 2007. On a q/q basis, growth has been running at 0.7-0.8% for five consecutive quarters already, a remarkably stable performance.

Germany: Ifo decline once again highlights external vulnerability

The manufacturing motor sputters but growth is not over.

Sweden: retail sales and lending; households getting more confident

Strong retail sales. Continued increase in household lending.

Swedish Morning Briefing - Friday July 25

Japanese CPI up 3.6% in June Swedish retail sales due at 9.30

FI Eye-Opener: Bulls to strike back today

Yields headed higher on both sides of the Atlantic yesterday. Buying of core bonds to resume today, as concerns over Ukraine/Russia continue. S&P 500 squeezes another high. Market impact from positive PMIs likely short-lived. US economic data mixed. Busy Friday ahead: UK GDP, Ifo, Euro-zone credit data, Russian ratings. Another sizable LTRO repayment to put some upward pressure on the short end.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

IDR: Jokowi win paves way for strengthening

The official election result is out and Indonesia has got a new president, the popular Jokowi. This is already priced in the market so IDR will be range-bound for now. It would be IDR positive in a longer perspective, if he succeeds in promoting growth and improving standards of living.

Euro area: PMIs offer hope amidst gloomy headlines

The flash PMIs for July point to a continued recovery in the Euro-area economy. Positive development in sentiment indicators is certainly welcome at a time, when the effect of e.g. the Ukrainian/Russian crisis is weighing on the economy. It is worth remembering that the numbers are unlikely to capture the recent escalation in geopolitical tensions, but the latest weakening of the euro and the ECB’s June easing package, on the other hand, are supportive of the Euro-area economy.

Sweden: Same old story in unemployment

Unemployment bounced back somewhat in June after the stronger than expected reading in May. Seen over the last two years, it is very hard to spot any clear trend downward in unemployment, despite the clear trend upward in employment. Today’s number did not change this overall picture and the expected, future decrease in unemployment seems to continue to be very gradual.

Swedish Morning Briefing - Thursday July 24

South Korea presents stimulus package Reserve Bank of New Zealand lifts policy rate

China: Good PMI no guarantee for growth outperformance

The Chinese economy is currently in a cyclical upturn. But the long-term perspective has not changed. The economy will continue to readjust to the new normal, meaning that a significant pick-up of growth is unlikely.

FI Eye-Opener: Reaching for the stars

German bonds take back earlier losses – yields to creep higher today. S&P 500 just manages to rise to new highs. China’s economy picks up steam. Bank of England not unanimous for too much longer? Russian sanctions on the agenda again. Euro-zone PMIs set to rebound.

BoE minutes: First hike getting closer, but not around the corner yet

BoE minutes showed a unanimous monetary policy decision at the July meeting, but the differing views about the outlook are starting to emerge. The modest wage pressures mean that the Bank is not in any hurry to start to raise rates, and the first rate hike is not around the corner. The August monetary policy meeting and the inflation report will be interesting.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 July

EU to limit Russian access to capital markets Minutes of BoE meeting due at 10.30

FI Eye-Opener: Some easing in Euro-zone deflation threat

German yields rebound – US Treasuries end with a small rally. Core bond to remain supported today. Equities with clear gains. EU continues to advance with small steps with Russian sanctions. US inflation pressures remain limited for now. At least some easing in the Euro-zone deflation threat. New 30-year benchmark from the EFSF. BoE minutes and French business confidence ahead.

US: Core consumer prices rise less than expected

The overall trend of inflation remained subdued in June

Morning Briefing - Tuesday July 22

Japanese government cuts GDP forecast Pro-Russian separatists hand over black boxes to Malaysia