DCSIMG

Miksi Kreikalla on vielä merkitystä II

Kreikassa poliittinen sekasorto on kasvattanut riskiä Kreikan ajautumisesta ulos euroalueesta. Toki kreikkalaisten valtaenemmistö haluaa pysyä euroalueella mutta vastustaa niitä toimia joita Kreikan rahoittajat vaativat jatkaakseen Kreikan rahoittamisen. Jos kreikkalaiset pysyvät tällä linjallaan on rahoittajien kärsivällisyys todennäköisesti pian loppu ja Kreikka ajautuisi ulos eurosta, kuten kuvailin viime kesänä tässä. Vaikka Kreikan lähdön suora vaikutus olisikin verrattain mitätön, on syytä varautua siihen, että myllerrys markkinoilla tässä tilanteessa yhä kärjistyisi.

Kehitys Kreikassa on selkeästi painanut markkinoita jo viime viikkoina. Sijoittajien rahat ovat jälleen valuneet turvaan Saksan valtionlainoihin, velkamaiden valtionlainojen korot nousseet ja osakemarkkinat tippuneet. Toiveikkaimmat toteavat, että kaikki ovat jo varautuneet Kreikan lähtöön, ja lähtö voisi tuottaa sijoitusmarkkinoille jopa helpotusta. Samanlainen keskustelu käytiin viime kesänä, jolloin valmistauduttiin Kreikan valtionlainojen alaskirjauksiin.  Vaikka markkinat olivat jo vahvasti hinnoitelleet Kreikan konkurssia, lopullinen päätös heinäkuussa sai kuitenkin kriisin leviämään.

Suurimpana ongelmana ei ole se, että Kreikan lähtö aiheuttaisi luottotappioita Kreikan velkojille. Euroopan finanssilaitokset jo ovat pitkälti kirjanneet Kreikka-saatavat menetetyiksi viimeistään kevään velkajärjestelyn yhteydessä. Kuten kirjoitin syksyllä, finanssikriisin tarttuminen on psykologiaa ei matematiikkaa.  Kun ruvettiin viime vuonna puuhailemaan Kreikan valtionlainojen alaskirjauksia ongelmana oli, että tämä sai sijoittajat kyseenalaistamaan muiden euroalueen kriisimaiden valtionlainojen turvallisuutta. Nyt jo ollaan tiedostettu, että valtionlainasijoituksista voi tulla tappioita euroalueella. Tältä osin Kreikan lähtö ei aiheuttaisi merkittävää muutosta. Uusi käänne olisi, että tallettajatkin menettäisivät rahojaan. Kreikkalaiset pankit, jotka nyt ovat Euroopan keskuspankin rahoituksen varassa eivät enää saisi rahoitusta EKP:sta, jolloin pikaisesti oltaisiin tilanteessa jossa niiltä eurot loppuisivat. Joko rahoja menetetään Kreikan pankkien ajautuessa konkurssiin, tai sitten talletusten vaihtuessa euroista uuteen heikompaan kreikkalaiseen valuuttaan.  Voi vain arvata, millaisen reaktion tällaisen uutisen leviäminen saisi aikaan Italiassa ja Espanjassa, kun alettaisiin spekuloida, missä muissa maissa tallettajat voivat menettää rahojaan.

Lisäksi Kreikan lähtö tarkoittaisi, että myös julkiset velkojat nyt ensimmäisen kerran kirjaisivat luottotappioita. Suurin isku tulisi Euroopan keskuspankille, joka ei osallistunut valtionlainojen velkajärjestelyyn. Euroopan keskuspankkijärjestelmällä on arviolta vajaat 150 miljardia saatavia Kreikasta. Vaikka tämä on valtava summa, EKP kuitenkin tällaisen tappion kestää.  Lisäksi poliittinen keskustelu tukitoimien riskistä kiihtyisi, kun EKP ja muut Kreikan julkiset rahoittajat kärsisivät tappioita.

EKP:n saatavat voivat vielä kasvaa merkittävästi jos talletuspako kreikkalaisista pankeista kiihtyy kun kreikkalaisia varoitellaan ennen vaaleja siitä, että he menettävät talletetut euronsa jos Kreikka ei pysy eurossa. Kreikkalaisten pankkien ainoa mahdollisuus rahoittaa talletuspako on kasvattaa lainanottoa EKP:lta. Keskeinen kysymys on, kuinka kauan EKP on valmis katsomaan kreikkalaisten pankkien kasvavaa lainanottoa. Kärsivällisyys voi talletuspaon kiihtyessä loppua jo ennen kun Kreikka ehtii käydä uudet vaalit – jolloin eurot voivat loppua Kreikan rahoitusjärjestelmästä varsin piankin.

Euroalueen tilanne toki saataisiin mitä todennäköisimmin hallintaan EKP:n kasvavilla tukioperaatioilla, aivan kuten viime syksyn kärjistyvä kriisikin. EKP:lla ei tässä tilanteessa olisi mitään vaihtoehtoa:  eurojärjestelmä kestää Kreikan ajautumisen kaaokseen, mutta Espanjan ja Italian ajautumista se ei kestäisi.  On syytä varautua levottomuuteen markkinoilla ennen kuin savu laskeutuu.

Latest research

US: Core consumer prices rise less than expected

The overall trend of inflation remained subdued in June

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Morning Briefing - Tuesday July 22

Japanese government cuts GDP forecast Pro-Russian separatists hand over black boxes to Malaysia

FI Eye-Opener: Searching for inflation

Core bond yields edge further down – geopolitical tensions continue to support bonds. Equity markets feeling pressure. More sanctions on Russia in the pipeline. US inflation pressures finally picking up? Belgium to sell longer bonds.

Morning Briefing - Monday July 21

Growing pressure for further sanctions against Russia Israel steps up ground offensive in Gaza

While you were busy...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy…

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

FI Eye-Opener: Markets too upbeat on Europe?

Bond yields end a bit higher, but near-term upside still limited. US equities with a clear rebound – resistance in sight. Money market rates rise on higher LTRO repayments. More warnings on markets being too optimistic. US inflation numbers and Euro-zone PMIs ahead. Supply action easing – more coupon and redemption payments ahead.

FX: the EUR trap

Is Europe next Japan? Hopefully not. ECB and releveraging implications for EUR.

Week Ahead: 19 - 25 July 2014

US CPI inflation will be out on Tuesday . China and the Euro-zone will present PMI figures. On Friday the German Ifo indexes is released. The BoE will deliver minutes from the July meeting and UK GDP figures will be out on Friday

Swedish Morning Briefing - Friday 18 July

Passenger plane downed over eastern Ukraine Israel launches ground offensive in Gaza

FI Eye-Opener: Increasing tensions to push German yields to new lows

Bonds continue to rally – yields in several semi-core countries hit record lows. Equities suffer a beating. Chinese home prices continue to fall. Geopolitical concerns take centre stage ahead of the weekend. German 10-year yield about to fall to new lows. Mixed US data – Bullard sees early rate hikes. No ABS purchases from the ECB for a long while. US consumer confidence and euro debate ahead.

Bulgaria: Two bank runs and a bankruptcy

Bulgaria experienced a run on two of its biggest banks in late June, leading the central bank to close the fourth-largest bank in early July and start criminal investigations against several people. Moreover, the bank runs may have been the final push for the government to call early elections and have pushed the country into talks with the ECB to take over supervision of its banks and with the EBA to review the central bank’s banking supervision. Banking sector risks are obviously elevated!

Bonds: This bubble will keep growing

It seems everywhere you look nowadays, you see a bubble. That is not true of course, but based on many headlines, you could be fooled. The bond market is no exception, and it has received its fair share of bubble talk. If it is a bubble, it will keep growing in the near future.

Turkey: 50 bp cut this time

A 50 bp rate cut this time. More could come if risk sentiment remains decent and the TRY does not weaken further.

RUB: again under pressure after US and EU sanctions

RUB is again under pressure after US imposed sanctions on Russian companies.

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 July

No new foreign policy chief after EU summit US and EU boost sanctions against Russia

FI Eye-Opener: Another round of sanctions

Bonds continue to see strong demand. Portuguese bonds rally hard. Core bonds to continue to perform today. European equities with considerable gains yesterday. Fresh sanctions on Russia taking a toll on already weak economies. EU leaders fail to agree on top posts. Final Euro-zone inflation and US construction data ahead. Spanish and French supply.

Sweden: Riksbank’s minutes soft as expected

Today’s minutes did not add much new information regarding the reasons for the rate decision. As indicated by the rate path, the discussion confirmed that 0.25 is not a floor for the repo rate.

China: Growth momentum picks up

Chinese GDP numbers were slightly better than expected at 7.5% y/y in Q2 (Nordea: 7.4%; consensus: 7.4%; previous: 7.4%). The batch of monthly numbers - investment, industrial output and retail sales - were also released this morning. Most were fairly close to expectations or slightly better. We could see slightly better numbers out of China in the coming months, but seen in a longer perspective, we still believe the Chinese economy is slowing and rebalancing gradually.