DCSIMG

Forsiktige forbrukere ga rentekutt, men vanskelig å forutsi

Norges Bank sliter for øyeblikket med kommunikasjonen med markedet. Det var ikke priset noen sannsynlighet for rentekutt i forkant av det siste rentemøtet. For en sentralbank som under Gjedrems ledelse gjennomførte store og radikale endringer i kommunikasjonen med markedet for å gjøre sentralbanken mer forutsigbar er det antagelig et stort problem. Uheldige formuleringer i årstalen er én grunn til at markedet var helt uforberedt på rentekuttet, men det er også mer prinsipielle sider ved måten Norges Bank kommuniserer på som gjør at målet om høy forutsigbarhet kanskje ikke er oppnåelig og at sentralbanken bør tenke på alternative metoder å kommunisere på.

Etter rentekuttet har årstalen fått mye av skylden for at kuttet kom uventet. Når Olsen først sier at renten kan settes opp og ned, men så sier at det likevel er “et spørsmål om det er ønskelig å bruke pengepolitikken til å forsere en økning i inflasjonen når landene rundt oss er i lavkonjunktur” og avslutter med at det “ikke er veien å gå”, så oppfattes det selvfølgelig som en kraftig advarsel mot ytterligere kutt. At Olsen i tillegg brukte konkurranseevnen som argument mot å “forsere en økning i inflasjonen” skapte tvil om vi hadde fått enda et mål for pengepolitikken.

Norges Bank har sikkert trukket noen lærdommer av at de snublet i kommunikasjonen i årstalen og dårlig kommunikasjon trenger ikke blir noe varig problem. I rettferdiggjøringen Norges Bank brukte for endringen i den nye renteprognosen i forhold til prognosen i oktober (“renteregnskapet”) dukker imidlertid et mer fundamentalt problem opp. Idealet er at markedet løpende skal forstå hvordan rentesynet endres i takt med ny informasjon. Problemet er at de fleste av og til kommer fram til ny innsikt uten at det egentlig er lett å peke på hvorfor. Norges Banks radikale endring i synet på norske forbrukere kan vanskelig tolkes som at annet enn at Norges Bank har kommet til ny innsikt. Innsikt som det er vanskelig å forklare ved hjelp av utviklingen siden oktober.

I oktober hadde Norges Bank et anslag på privat forbruk i 2012 på 4 ½ % som for de fleste virket uforståelig sterkt. Det var basert på en relativt sterk vekst i inntektene (reelt 3 ¾ % ), men også at forbrukerne vil øke andelen av inntekten de bruker på forbruk, altså spare mindre. Nå tror Norges Bank på en betydelig kraftigere inntektsvekst (4 ¾ %), men paradoksalt nok en betydelig mer moderat forbruksvekst på 3 %. Nå tror de forbrukerne vil være mer forsiktige og spare en stor del av inntektsøkningen. Hadde Norges Bank holdt på sitt syn fra oktober på hvordan forbrukerne vil oppføre seg, ville det neppe blitt noe rentekutt.

Selvfølgelig skal Norges Bank ha muligheten til å tenke nytt og kanskje er målet om høy forutsigbarhet uoppnåelig. Men hvis målet fortsatt er å være rimelig forutsigbar bør de kanskje tenke igjennom måten de kommuniserer på. Kanskje ved å bedre kommunikasjonen på de rentemøtene som avholdes mellom møtene hvor ny renteprognose legges frem, kanskje gjennom informasjon mellom rentemøtene, kanskje gjennom dokumentasjon av ny innsikt som f.eks et notat om skift i synet på norske forbrukere. Norges Bank er neppe fornøyd med at en sentralbank som på gammeldags måte bare hinter litt i uttalelsene sannsynligvis ville vært mer forutsigbar på siste rentemøte enn Norges Bank.

Skulle norske forbrukere oppføre seg i takt med modellen Norges Bank trodde på i oktober står Norges Bank foran enorme utfordringer særlig hvis de nå også bryr seg om konkurranseevnen. Vokser forbruket i takt med eller over inntektsveksten kommer veksten i produksjonen til å bli betydelig høyere, arbeidsmarkedet strammere og lønnsveksten høyere enn Norges Bank anslår. Det vil kreve renteøkninger og dermed en sterkere krone. At sterk krone og høy lønnsvekst vil slå ut noen bedrifter er kanskje ikke noe problem hvis målet er å unngå overoppheting og etter hvert for høy inflasjon de neste årene. Men et problem hvis en er bekymret for den varige effekten av sterkere krone og høyere lønninger på norsk næringslivs konkurranseevne.

Publisert på E24

Latest research

Preview of Swedish Q2 GDP – households take off

We expect GDP to have expanded by 0.9% q/q in Q2. The second quarter is characterised by strong consumption growth, subdued exports and higher productivity. Our forecast is above the Riksbank’s view. The text has been changed on Tuesday 29 July 13.00.*

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

Swedish Morning Briefing - Tuesday July 29

Further sanctions against Russia Israeli PM preparing for long-term conflict

FI Eye-Opener: Gravity

Core bond yields edge higher – yields with some more upside potential today. Spanish and Italian 10-year yields hit record lows. US housing market continues to struggle – confidence indicators positive. Russian sanctions on the agenda again. US house prices and consumer confidence ahead.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Monday July 28

Europe’s debts at record level Higher rating for Portugal

While you were busy ...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy …

FI Eye-Opener: Prepare for a big week

Bonds rally again ahead of the weekend, but core yields to creep higher today. Equities under pressure on Friday. German Ifo disappoints – UK growth still strong. The surge in LTRO repayments not repeated. Portugal receives good news from Moody’s. What is with Germany and a tighter EU? A huge week ahead: the Fed, US GDP, Euro-zone inflation and payrolls. Italian & US auctions and plenty of coupons and redemptions.

RUB: Central Bank decided to raise the key rate, inflation is in focus

Today Bank of Russia Board of Directors decided to raise the key rate by 50 b.p. to 8%. RUB may find support, but geopolitics will remain the focal point for the Russian currency market.

Week Ahead: 26 Jul - 01 Aug 2014

Big week in the US with GDP, Fed, ISM and payrolls. Flash estimates on July inflation will be out for the Euro Area and ECB will publish the Bank Lending Survey on Wednesday. In Norway the labour market will be in focus. Sweden will be out with both PMI and GDP Q2 (early estimate)

UK: leaving previous peaks behind

Strong GDP growth continued in the UK economy in Q2, with growth coming in at 0.8% q/q, in line with expectations, which was enough to lift the y/y rate to 3.1%, the highest since the last quarter of 2007. On a q/q basis, growth has been running at 0.7-0.8% for five consecutive quarters already, a remarkably stable performance.

Germany: Ifo decline once again highlights external vulnerability

The manufacturing motor sputters but growth is not over.

Sweden: retail sales and lending; households getting more confident

Strong retail sales. Continued increase in household lending.

Swedish Morning Briefing - Friday July 25

Japanese CPI up 3.6% in June Swedish retail sales due at 9.30

FI Eye-Opener: Bulls to strike back today

Yields headed higher on both sides of the Atlantic yesterday. Buying of core bonds to resume today, as concerns over Ukraine/Russia continue. S&P 500 squeezes another high. Market impact from positive PMIs likely short-lived. US economic data mixed. Busy Friday ahead: UK GDP, Ifo, Euro-zone credit data, Russian ratings. Another sizable LTRO repayment to put some upward pressure on the short end.

IDR: Jokowi win paves way for strengthening

The official election result is out and Indonesia has got a new president, the popular Jokowi. This is already priced in the market so IDR will be range-bound for now. It would be IDR positive in a longer perspective, if he succeeds in promoting growth and improving standards of living.

Euro area: PMIs offer hope amidst gloomy headlines

The flash PMIs for July point to a continued recovery in the Euro-area economy. Positive development in sentiment indicators is certainly welcome at a time, when the effect of e.g. the Ukrainian/Russian crisis is weighing on the economy. It is worth remembering that the numbers are unlikely to capture the recent escalation in geopolitical tensions, but the latest weakening of the euro and the ECB’s June easing package, on the other hand, are supportive of the Euro-area economy.

Sweden: Same old story in unemployment

Unemployment bounced back somewhat in June after the stronger than expected reading in May. Seen over the last two years, it is very hard to spot any clear trend downward in unemployment, despite the clear trend upward in employment. Today’s number did not change this overall picture and the expected, future decrease in unemployment seems to continue to be very gradual.

Swedish Morning Briefing - Thursday July 24

South Korea presents stimulus package Reserve Bank of New Zealand lifts policy rate

China: Good PMI no guarantee for growth outperformance

The Chinese economy is currently in a cyclical upturn. But the long-term perspective has not changed. The economy will continue to readjust to the new normal, meaning that a significant pick-up of growth is unlikely.