DCSIMG

Tegn til lysning

Det er nå flere tegn på at situasjonen i Europa er i ferd med å stabiliseres. Fortsatt er det overhengende fare for at Hellas ikke vil greie å komme ut av den økonomiske hengemyra og vil komme til å misligholde sine lån. Men faren for at dette skal utløse en kjedereaksjon hvor land som Italia og Spania også skyves utfor stupet avtar dag for dag. Krampen som var i ferd med å lamme finansmarkedene i Eurosonen begynner å slippe taket selv om EU og IMFs oppgitthet over Hellas øker. Gode nyheter fortsetter også å strømme inn fra USA. Årene 2012 og 2013 bli langt bedre enn tidligere antatt.

Veien frem for Eurosonen er fortsatt lang. Euroland som kutter i budsjetter og gjennomfører vekstreformer må ha et perspektiv 5-10 års før de kan regne med å se effekter i form av høy vekst og redusert arbeidsledighet. Men det er svært positivt at finansmarkedets tillit til at det kommer til å gå bra, at Eurosonen vil overleve, langsomt vender tilbake. Et sannsynlig gresk mislighold oppleves mer og mer å ville bli et isolert tilfellet. Riktignok trenger Portugal trolig mer tid før de kan vende tilbake til finansmarkedene, og trenger dermed i mellomtiden mer bistand fra EU/IMF. Men den politiske og økonomiske situasjonen i Eurosonens sørvestlig hjørnet er vesentlig bedre enn i det sørøstlige. Faren er ikke helt over for Italia og Spania heller, men de er begge i ferd med å komme ut av den akutte faresonen. For Eurosonen er det også positivt at vekstutsiktene for USA er bedret og at veksten fortsatt synes å ville holde seg høy i fremvoksende økonomier.

Men det viktig at finansmarkedene ikke blir alt for raskt positive til Italia og Spania. Faller deres statsrenter for mye for raskt reduseres presset på politikerne om å gjennomføre nødvendig, men upopulære reformer. En representant fra den italienske sentralbanken som nylig besøkte Oslo sa rett ut at politikerne i parlamentet i Roma lett vil komme til å kaste teknokratregjeringen Monti dersom de opplever at den akutte krisen er over. Paradoksalt nok vil fortsatt småuro i finansmarkedene og anstrengende lånekostnader ett til to år til være en fordel for å holde de søreuropeiske politikerne i reformmodus lenge nok til at det gir varige effekter.

I USA er det i første rekke forbrukerne som har sluppet seg litt løs. Privat forbruk steg i fjor høst mer enn folks inntekter, noe som betyr at sparingen gikk noe ned. Lavere sparing er ofte tegn på at forbrukerne har mer tro på fremtiden. De siste målingene av forbrukertilliten bekrefter dette. Bedringen i arbeidsmarkedet kombinert med oppgang i aksjemarkedet har lettet på stemningen hos den jevne amerikaner. Det amerikanske boligmarkedet ligger fortsatt nede, men er også i ferd med å stabiliseres. Det er noen flere som søker om boliglån, omsetningen av nye og brukte boliger har tatt seg noe opp og boligentreprenørenes fremtidstro har steget til nivåer vi ikke har sett på fire år. Senere i år kan vi begynne å se en forsiktig oppgang i boligprisene.

Amerikanske små og mellomstore bedrifter, som står for over halvparten av sysselsettingen i privat sektor, har siden midten av 2009 hatt en langt svakere utvikling enn de store konsernene. Dårlig tilgang på lån fra bankene er en viktig årsak til det. Bankenes utlånsvillighet har nå økt og småbedriftenes fremtidstro stiger langsomt.

Etter en så lang og dyp lavkonjunktur som den USA har vært gjennom har mange forbrukere og bedrifter nå har et oppdemmet behov for utskifting vaskemaskiner, TVer, PCer og annet utstyr. Videre er det sikkert mange som lenge har ønsket å skifte bolig, men ikke har gjort det på grunn av usikker jobbsituasjon, vanskelig lånetilgang og tapt egenkapital på egen bolig. Med de tegn vi nå ser til en bredere oppgang i USA vil vi kanskje sent i år, eller i 2013 og 2014 kunne få kvartaler med svært høye vekstrater. Etter USAs kraftige nedgangskonjunktur i 1981-82, en nedgangskonjunktur som i styrke kan sammenlignes med den USA nå har vært gjennom, så vi i 1983 kvartalsvise vekstrater (i årlig rate) gjennom på 7-8 prosent.

Latest research

Germany: improving confidence old news – next week’s inflation numbers more important

A rise in the German Ifo index, together with yesterday’s PMI numbers and an estimate that Spanish GDP growth picked up clearly in Q1 are further signs that the Euro-zone economy is picking up momentum. However, it will be next week’s inflation numbers that are more crucial in determining ECB easing expectations and thus the near-term course for markets.

Swedish Morning Briefing - Thursday, April 24

• IMF expected to endorse 17 billion dollar loan to Ukraine • Riksbank minutes from April meeting due out at 9:30 today

FI Eye-Opener: Dovish Draghi to deliver more soft words

Bonds record some gains – yields to fall further today. Euro-zone PMIs continue to show resilience – US new home sales plunge. Spain to revise its borrowing needs down. European Commission confirms Greek primary surplus – further debt relief ahead? German Ifo and Draghi’s speech ahead. Plenty of bond auctions in store.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

TRY: Regime change?

Despite a clear recovery in the Turkish lira, the situation in Turkey continues to be riddled with uncertainties and the potential for market-unfriendly surprises – especially in the political arena, where Prime Minister Erdogan may be fiddling with an overhaul of the political system.

Volatility Watch

Was that a pre-warning of QE or just loose talk? The latest ECB meeting managed to both disappoint (by delivering nothing) and excite (by laying the groundwork for something big) action seekers in the market. The truth is likely in the middle, and we expect no immediate easing from the ECB. We have seen a rebound, albeit modest, in gamma vols. Early vega options (1y-2y expiries) are moving down quite quickly Overall we still see the gamma segment as cheap, whereas we’re rich/neutral on vega.

SEK Rates: SGBi auction preview

The Swedish National Debt Office will sell 1 bn SGBi 3108 (1 Jun 2022) on the 24th April

Euro area PMIs: a good start into Q2

Higher PMIs in April, both in manufacturing and the service sector. Germany strong, France weaker.

SEK FI & FX Strategy - Market Views

A re-cap of market views...

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 April

• Kerry warns Russia to tone down its rhetoric • Chinese PMI looks set to rise

China: Not yet spring for the PMI

China’s flash PMI rose unsurprisingly to 48.3 in April. On the backdrop of favourable policies to small companies, the improvement is likely to continue in the coming months, but PMI is likely to stay below 50 because of excess capacity and debt overload.

FI Eye-Opener: China not rebounding like it used to

Bond markets with a rather calm day after Easter. Bonds with more potential in the near term. Intra-Euro-zone spread narrowing not run its course. Chinese PMI still depressed. Downside risks to today’s PMIs. Portuguese and US auctions ahead.

Preliminary Prepayments

Preliminary Prepayments

RUB: mixture of capital outflow, Central Bank’s policy and geopolitics

RUB has been under pressure recently as tsunami of capital outflow, caused by the threat of sanctions against Russia, washed away optimists and buyers of RUB-denominated assets. The pace of capital outflow increased in Q1 2014, reaching unimaginable $51 bn. (compared with $62.7 bn. in 2013). The volatility stays high on the Russian markets and the rouble remains focused on geopolitics.

Sweden: March Labour Force Survey better than it seems

Unemployment remained unchanged at 8.1% in March (seasonally adjusted). This was above forecasts at 8.0%. However, employment rose more than forecast and was up 0.3% m/m after an uptick of the same magnitude in February. Thus, the higher than expected unemployment reading in March is (once again) explained by unexpected strong growth in the labour supply, +0.3% m/m.

Swedish Morning Briefing - Tuesday 22 April

• Deal clinched during Geneva meeting • Ingves says deflation not likely

FI Eye-Opener: Portuguese bond auctions back

US Treasuries with a beating ahead of the Easter. Some gains ahead for bonds today. US existing home sales out today – Euro-zone flash PMIs later. A flood of auctions on the agenda already today. Portugal to resume its bond auctions. Fresh cash injection to boost French bonds this week.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 April

• Separatists in Donetsk plan for a local referendum • A summit in Geneva to discuss the crisis in Ukraine

FI Eye-Opener: Easter bunnies to boost bonds today

Yields edged higher yesterday – long positions with potential today. Equities rebound, but more weakness likely ahead. Euro-zone core inflation back to record-lows. Italy taps retail investors for huge amounts again. Big US banks boosting their lending to companies – Euro-zone doing much worse. Philly Fed, jobless claims and LTRO repayment announcement. New French 2-year benchmark and US auctions ahead.