DCSIMG

Tegn til lysning

Det er nå flere tegn på at situasjonen i Europa er i ferd med å stabiliseres. Fortsatt er det overhengende fare for at Hellas ikke vil greie å komme ut av den økonomiske hengemyra og vil komme til å misligholde sine lån. Men faren for at dette skal utløse en kjedereaksjon hvor land som Italia og Spania også skyves utfor stupet avtar dag for dag. Krampen som var i ferd med å lamme finansmarkedene i Eurosonen begynner å slippe taket selv om EU og IMFs oppgitthet over Hellas øker. Gode nyheter fortsetter også å strømme inn fra USA. Årene 2012 og 2013 bli langt bedre enn tidligere antatt.

Veien frem for Eurosonen er fortsatt lang. Euroland som kutter i budsjetter og gjennomfører vekstreformer må ha et perspektiv 5-10 års før de kan regne med å se effekter i form av høy vekst og redusert arbeidsledighet. Men det er svært positivt at finansmarkedets tillit til at det kommer til å gå bra, at Eurosonen vil overleve, langsomt vender tilbake. Et sannsynlig gresk mislighold oppleves mer og mer å ville bli et isolert tilfellet. Riktignok trenger Portugal trolig mer tid før de kan vende tilbake til finansmarkedene, og trenger dermed i mellomtiden mer bistand fra EU/IMF. Men den politiske og økonomiske situasjonen i Eurosonens sørvestlig hjørnet er vesentlig bedre enn i det sørøstlige. Faren er ikke helt over for Italia og Spania heller, men de er begge i ferd med å komme ut av den akutte faresonen. For Eurosonen er det også positivt at vekstutsiktene for USA er bedret og at veksten fortsatt synes å ville holde seg høy i fremvoksende økonomier.

Men det viktig at finansmarkedene ikke blir alt for raskt positive til Italia og Spania. Faller deres statsrenter for mye for raskt reduseres presset på politikerne om å gjennomføre nødvendig, men upopulære reformer. En representant fra den italienske sentralbanken som nylig besøkte Oslo sa rett ut at politikerne i parlamentet i Roma lett vil komme til å kaste teknokratregjeringen Monti dersom de opplever at den akutte krisen er over. Paradoksalt nok vil fortsatt småuro i finansmarkedene og anstrengende lånekostnader ett til to år til være en fordel for å holde de søreuropeiske politikerne i reformmodus lenge nok til at det gir varige effekter.

I USA er det i første rekke forbrukerne som har sluppet seg litt løs. Privat forbruk steg i fjor høst mer enn folks inntekter, noe som betyr at sparingen gikk noe ned. Lavere sparing er ofte tegn på at forbrukerne har mer tro på fremtiden. De siste målingene av forbrukertilliten bekrefter dette. Bedringen i arbeidsmarkedet kombinert med oppgang i aksjemarkedet har lettet på stemningen hos den jevne amerikaner. Det amerikanske boligmarkedet ligger fortsatt nede, men er også i ferd med å stabiliseres. Det er noen flere som søker om boliglån, omsetningen av nye og brukte boliger har tatt seg noe opp og boligentreprenørenes fremtidstro har steget til nivåer vi ikke har sett på fire år. Senere i år kan vi begynne å se en forsiktig oppgang i boligprisene.

Amerikanske små og mellomstore bedrifter, som står for over halvparten av sysselsettingen i privat sektor, har siden midten av 2009 hatt en langt svakere utvikling enn de store konsernene. Dårlig tilgang på lån fra bankene er en viktig årsak til det. Bankenes utlånsvillighet har nå økt og småbedriftenes fremtidstro stiger langsomt.

Etter en så lang og dyp lavkonjunktur som den USA har vært gjennom har mange forbrukere og bedrifter nå har et oppdemmet behov for utskifting vaskemaskiner, TVer, PCer og annet utstyr. Videre er det sikkert mange som lenge har ønsket å skifte bolig, men ikke har gjort det på grunn av usikker jobbsituasjon, vanskelig lånetilgang og tapt egenkapital på egen bolig. Med de tegn vi nå ser til en bredere oppgang i USA vil vi kanskje sent i år, eller i 2013 og 2014 kunne få kvartaler med svært høye vekstrater. Etter USAs kraftige nedgangskonjunktur i 1981-82, en nedgangskonjunktur som i styrke kan sammenlignes med den USA nå har vært gjennom, så vi i 1983 kvartalsvise vekstrater (i årlig rate) gjennom på 7-8 prosent.

Latest research

BoE minutes: First hike getting closer, but not around the corner yet

BoE minutes showed a unanimous monetary policy decision at the July meeting, but the differing views about the outlook are starting to emerge. The modest wage pressures mean that the Bank is not in any hurry to start to raise rates, and the first rate hike is not around the corner. The August monetary policy meeting and the inflation report will be interesting.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 23 July

EU to limit Russian access to capital markets Minutes of BoE meeting due at 10.30

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

FI Eye-Opener: Some easing in Euro-zone deflation threat

German yields rebound – US Treasuries end with a small rally. Core bond to remain supported today. Equities with clear gains. EU continues to advance with small steps with Russian sanctions. US inflation pressures remain limited for now. At least some easing in the Euro-zone deflation threat. New 30-year benchmark from the EFSF. BoE minutes and French business confidence ahead.

US: Core consumer prices rise less than expected

The overall trend of inflation remained subdued in June

Morning Briefing - Tuesday July 22

Japanese government cuts GDP forecast Pro-Russian separatists hand over black boxes to Malaysia

FI Eye-Opener: Searching for inflation

Core bond yields edge further down – geopolitical tensions continue to support bonds. Equity markets feeling pressure. More sanctions on Russia in the pipeline. US inflation pressures finally picking up? Belgium to sell longer bonds.

Morning Briefing - Monday July 21

Growing pressure for further sanctions against Russia Israel steps up ground offensive in Gaza

While you were busy...

If you are just back from holiday, here are a few bullets on what happened while you were busy…

FI Eye-Opener: Markets too upbeat on Europe?

Bond yields end a bit higher, but near-term upside still limited. US equities with a clear rebound – resistance in sight. Money market rates rise on higher LTRO repayments. More warnings on markets being too optimistic. US inflation numbers and Euro-zone PMIs ahead. Supply action easing – more coupon and redemption payments ahead.

FX: the EUR trap

Is Europe next Japan? Hopefully not. ECB and releveraging implications for EUR.

Week Ahead: 19 - 25 July 2014

US CPI inflation will be out on Tuesday . China and the Euro-zone will present PMI figures. On Friday the German Ifo indexes is released. The BoE will deliver minutes from the July meeting and UK GDP figures will be out on Friday

Swedish Morning Briefing - Friday 18 July

Passenger plane downed over eastern Ukraine Israel launches ground offensive in Gaza

FI Eye-Opener: Increasing tensions to push German yields to new lows

Bonds continue to rally – yields in several semi-core countries hit record lows. Equities suffer a beating. Chinese home prices continue to fall. Geopolitical concerns take centre stage ahead of the weekend. German 10-year yield about to fall to new lows. Mixed US data – Bullard sees early rate hikes. No ABS purchases from the ECB for a long while. US consumer confidence and euro debate ahead.

Bulgaria: Two bank runs and a bankruptcy

Bulgaria experienced a run on two of its biggest banks in late June, leading the central bank to close the fourth-largest bank in early July and start criminal investigations against several people. Moreover, the bank runs may have been the final push for the government to call early elections and have pushed the country into talks with the ECB to take over supervision of its banks and with the EBA to review the central bank’s banking supervision. Banking sector risks are obviously elevated!

Bonds: This bubble will keep growing

It seems everywhere you look nowadays, you see a bubble. That is not true of course, but based on many headlines, you could be fooled. The bond market is no exception, and it has received its fair share of bubble talk. If it is a bubble, it will keep growing in the near future.

Turkey: 50 bp cut this time

A 50 bp rate cut this time. More could come if risk sentiment remains decent and the TRY does not weaken further.

RUB: again under pressure after US and EU sanctions

RUB is again under pressure after US imposed sanctions on Russian companies.

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 July

No new foreign policy chief after EU summit US and EU boost sanctions against Russia

FI Eye-Opener: Another round of sanctions

Bonds continue to see strong demand. Portuguese bonds rally hard. Core bonds to continue to perform today. European equities with considerable gains yesterday. Fresh sanctions on Russia taking a toll on already weak economies. EU leaders fail to agree on top posts. Final Euro-zone inflation and US construction data ahead. Spanish and French supply.