DCSIMG

Tegn til lysning

Det er nå flere tegn på at situasjonen i Europa er i ferd med å stabiliseres. Fortsatt er det overhengende fare for at Hellas ikke vil greie å komme ut av den økonomiske hengemyra og vil komme til å misligholde sine lån. Men faren for at dette skal utløse en kjedereaksjon hvor land som Italia og Spania også skyves utfor stupet avtar dag for dag. Krampen som var i ferd med å lamme finansmarkedene i Eurosonen begynner å slippe taket selv om EU og IMFs oppgitthet over Hellas øker. Gode nyheter fortsetter også å strømme inn fra USA. Årene 2012 og 2013 bli langt bedre enn tidligere antatt.

Veien frem for Eurosonen er fortsatt lang. Euroland som kutter i budsjetter og gjennomfører vekstreformer må ha et perspektiv 5-10 års før de kan regne med å se effekter i form av høy vekst og redusert arbeidsledighet. Men det er svært positivt at finansmarkedets tillit til at det kommer til å gå bra, at Eurosonen vil overleve, langsomt vender tilbake. Et sannsynlig gresk mislighold oppleves mer og mer å ville bli et isolert tilfellet. Riktignok trenger Portugal trolig mer tid før de kan vende tilbake til finansmarkedene, og trenger dermed i mellomtiden mer bistand fra EU/IMF. Men den politiske og økonomiske situasjonen i Eurosonens sørvestlig hjørnet er vesentlig bedre enn i det sørøstlige. Faren er ikke helt over for Italia og Spania heller, men de er begge i ferd med å komme ut av den akutte faresonen. For Eurosonen er det også positivt at vekstutsiktene for USA er bedret og at veksten fortsatt synes å ville holde seg høy i fremvoksende økonomier.

Men det viktig at finansmarkedene ikke blir alt for raskt positive til Italia og Spania. Faller deres statsrenter for mye for raskt reduseres presset på politikerne om å gjennomføre nødvendig, men upopulære reformer. En representant fra den italienske sentralbanken som nylig besøkte Oslo sa rett ut at politikerne i parlamentet i Roma lett vil komme til å kaste teknokratregjeringen Monti dersom de opplever at den akutte krisen er over. Paradoksalt nok vil fortsatt småuro i finansmarkedene og anstrengende lånekostnader ett til to år til være en fordel for å holde de søreuropeiske politikerne i reformmodus lenge nok til at det gir varige effekter.

I USA er det i første rekke forbrukerne som har sluppet seg litt løs. Privat forbruk steg i fjor høst mer enn folks inntekter, noe som betyr at sparingen gikk noe ned. Lavere sparing er ofte tegn på at forbrukerne har mer tro på fremtiden. De siste målingene av forbrukertilliten bekrefter dette. Bedringen i arbeidsmarkedet kombinert med oppgang i aksjemarkedet har lettet på stemningen hos den jevne amerikaner. Det amerikanske boligmarkedet ligger fortsatt nede, men er også i ferd med å stabiliseres. Det er noen flere som søker om boliglån, omsetningen av nye og brukte boliger har tatt seg noe opp og boligentreprenørenes fremtidstro har steget til nivåer vi ikke har sett på fire år. Senere i år kan vi begynne å se en forsiktig oppgang i boligprisene.

Amerikanske små og mellomstore bedrifter, som står for over halvparten av sysselsettingen i privat sektor, har siden midten av 2009 hatt en langt svakere utvikling enn de store konsernene. Dårlig tilgang på lån fra bankene er en viktig årsak til det. Bankenes utlånsvillighet har nå økt og småbedriftenes fremtidstro stiger langsomt.

Etter en så lang og dyp lavkonjunktur som den USA har vært gjennom har mange forbrukere og bedrifter nå har et oppdemmet behov for utskifting vaskemaskiner, TVer, PCer og annet utstyr. Videre er det sikkert mange som lenge har ønsket å skifte bolig, men ikke har gjort det på grunn av usikker jobbsituasjon, vanskelig lånetilgang og tapt egenkapital på egen bolig. Med de tegn vi nå ser til en bredere oppgang i USA vil vi kanskje sent i år, eller i 2013 og 2014 kunne få kvartaler med svært høye vekstrater. Etter USAs kraftige nedgangskonjunktur i 1981-82, en nedgangskonjunktur som i styrke kan sammenlignes med den USA nå har vært gjennom, så vi i 1983 kvartalsvise vekstrater (i årlig rate) gjennom på 7-8 prosent.

Latest research

Swedish Morning Briefing - Thursday 17 April

• Separatists in Donetsk plan for a local referendum • A summit in Geneva to discuss the crisis in Ukraine

FI Eye-Opener: Easter bunnies to boost bonds today

Yields edged higher yesterday – long positions with potential today. Equities rebound, but more weakness likely ahead. Euro-zone core inflation back to record-lows. Italy taps retail investors for huge amounts again. Big US banks boosting their lending to companies – Euro-zone doing much worse. Philly Fed, jobless claims and LTRO repayment announcement. New French 2-year benchmark and US auctions ahead.

US Rates - Market in doubt

• It has been a bumpy ride for US rates in 2014. A two month rally started the year and recently the Fed has added substantial volatility with their somewhat wobbly way of commenting on future policy. • Further, the last NFP on April 4th was quite a disappointment. • In this note we look into the market perception (through futures and options) of all this, and in particular find indications towards a loss of faith (on rising rates) on behalf of the option market.

Swedish Morning Briefing - Wednesday 16 April

• Putin urges UN to condemn Ukraine’s intervention • Chinese growth at weakest level for six quarters

FI Eye-Opener: No support can survive constant pounding

German 10-year yield finally broke important support – mood remains bullish. A correction higher in yields still looks likely today. US equities recover after early losses. Q1 effect hits Chinese GDP numbers again. Ukraine’s military starting to use force US core inflation bottomed out? Euro-zone inflation and US housing market data ahead – Germany to sell 10-year bonds.

China: The impossible duality

China’s Q1 GDP growth of 7.4% was marginally higher than market consensus. It was caused by a combination of cyclical slowdown and structural shift away from the traditional growth drivers. Beijing is likely to continue the fine-tuning policies and stays away from large-scaled stimulus.

Euro Rates Update

The latest Euro Rates Update is now available

Swedish Morning Briefing - Tuesday 15 April

• Obama warns Putin • Ukraine raises policy rate

Competitiveness of the Nordics

Financial crisis and subsequent Euro crisis have cast doubts on the future prosperity of the Nordic countries. This report takes a closer look at the competitive position of the Nordics over past ten years and aims at answering how worried these countriesshould be.

FI Eye-Opener: Still going lower

Bond yields rebound, but bonds with more performance potential left. Intra-Euro-zone spreads narrow. Equities rise – more downside potential in the near term. US retail sales beat expectations. Eyes on US CPI and Yellen’s speech.

EM FX: Ukraine takes the headlines again

The Ukrainian President's deadline for rebels occupying state buildings in Eastern Ukraine to lay down their weapons have passed. Markets are awaiting news. EM FX is slightly weaker this morning, especially the RUB, the PLN and the TRY, but it seems that markets are becoming more resilient to headline news from Ukraine.

Swedish Morning Briefing - Monday 14 April

• Brighter outlook for global growth • Swedish finance minister worried about inflation

FI Eye-Opener: Please stop strengthening, we are asking nicely

Bonds with more gains on Friday – German 10-year yield to break lower today. Finnish bonds feeling some pressure after a negative outlook by S&P. Correction lower in equities has further to run. ECB fights the stronger currency with words – and talks further about QE. LTRO payments continue coming in – ECB more concerned about the rising euro. US retail sales & inflation, Chinese GDP and corporate earnings ahead. New French 2-year benchmark out this week.

Week Ahead: 12 - 25 April 2014

We cover two weeks in this Easter edition of Week Ahead. Important data prints from China, US inflation, PMI's, German Ifo and more...

Global FX Strategy: QE-nomics

Despite the QE-rumours, we still believe that the EUR has some upside left versus the USD short term. Find out why in this edition of our flagship FX publication, alongside views on NOK, SEK, JPY, AUD, CAD, NZD and Emerging Markets currencies. Enjoy!

European FI Strategy: Mad about QE

Euro zone QE talks all over the place, but there is still room for curve flattening and demand continues to be strong, also for Scandies. Find out what we favor in this month's edition of European FI Strategy.

Swedish Morning Briefing - Friday 11 April

• Finland – S&P affirms AAA but lowers outlook to negative • Nasdaq sees largest decline since November 2011

Finland: King of ratings no more

The credit rating agency Standard & Poor’s surprisingly changed its outlook for the AAA rating of Finland from stable to negative, the first major rating agency to do so. The action puts more pressure on the already shaky government and will deliver a hit to Finnish bonds, very dependent on the highest ratings.

FI Eye-Opener: Bye, bye, Finnish AAA?

Bonds with a big rally yesterday – curves bull-flatten. German 10-year yield gathering momentum to break lower – a correction higher in yields still likely today. Finnish credit rating starting to feel pressure – more pressure for the shaky government. Huge demand for the new Greek benchmark. US consumer confidence and IMF Spring meetings ahead. Italian auctions concluding a busy supply week.

Northern Lights: Goldilocks?

Following this morning’s CPI figures, the Riksbank is widely expected to cut rates. But how can you trade SEK and Swedish Rates in this environment? Find out more on that, alongside updated views from our macroeconomists and strategists across the Nordic region. Northern Light gives you everything you need on Scandinavian Macro, FX and Fixed Income. Enjoy!